Isaac Palma: V Slovenijo ga je pripeljalo srce

Isaac Palma: V Slovenijo ga je pripeljalo srce (foto: Matjaž Očko) Matjaž Očko
Vir: Jana
5. 8. 2017

Zmagovalec letošnjega festivala Melodije morja in sonca je zaradi ljubezni zapustil rodno Argentino in s svojim čudovitim glasom osvojil slovenske poslušalce.

Najprej si je naklonjenost občinstva pridobil z nastopom v oddaji Slovenija ima talent, nato sta z Manco Špik posnela zelo uspešno pesem Oba, s svojo prvo samostojno skladbo Če te kdaj spustim iz rok pa je navdušil strokovno žirijo in občinstvo v Avditoriju Portorož.

Pred kratkim ste s skladbo Če te kdaj spustim iz rok zmagali na Melodijah morja in sonca. Ste bili presenečeni, da ste zmagali, ali pa ste po tihem to pričakovali?

Bil sem zelo presenečen. Na oder sem prišel z zamudo, in dokler mi niso povedali, da moram znova zapeti pesem, sploh nisem dojel, da sem zmagal. Resnično sem hvaležen za zmago.

Ste imeli tremo pred nastopom?

Nekaj treme je bilo čutiti na predstavitvenem večeru, kjer sem pesem premierno odpel. Ker gre za mojo prvo samostojno pesem, sem čutil izjemno veliko odgovornost, da vse izpeljem, kakor sem si zamislil. Med nastopom na Melodijah morja in sonca pa sem ob prepevanju pesmi zelo užival, predvsem zato, ker sem videl, da so ljudje mojo pesem začutili.

Skladba je presunljiva predvsem zaradi vaše čutne, ganljive interpretacije. Kaj je potrebno za dobro interpretacijo pesmi?

Za dobro interpretacijo pesmi je pomembno vnašanje čustev v pesem. Ljudje morajo začutiti, da pevec pesem čuti. Tudi če sem sam del občinstva, moram najprej začutiti pevčevo energijo, da lahko potem začutim pesem.

Zakaj ste se odločili, da boste zadnji del pesmi odpeli v španščini?

Španščina bo vedno velik del mene, moj materni jezik. Ljudje me poznajo tudi po tem. Španščina ima izjemno bogat besedni zaklad, skoraj za vsako čustvo in občutek imamo svojo besedo. Ker sem želel ljudem dati še nekaj več, sem povsem sam napisal zadnjo kitico in želel pustiti zelo oseben del sebe v pesmi.

Koliko časa ste potrebovali, da ste se naučili slovenskega jezika? Kaj vam je povzročalo največ težav?

Slovenščino se še vedno učim. Skloni, spreganje, besedišče so precej zapleteni. Trudim se že dve leti, berem, govorim, poslušam slovensko glasbo. Imam pa veliko volje in zavedam se, da je jezik pomemben del države, v katero se preseliš, zato je učenje slovenskega jezika zame prostovoljna obveznost. (smeh)

V Slovenijo ste se preselili zaradi ljubezni. S čim vas je očarala vaša žena Patricija?

Res je, srce me je pripeljalo v Slovenijo. Patricija me je očarala z nasmeškom, večno dobro voljo, znala me je nasmejati. Ko je odšla iz Argentine, sem se počutil praznega.

Kako vama je uspelo ohraniti ljubezen na daljavo?

Ves čas sva govorila po telefonu, si pošiljala fotografije, se pogovarjala po Skypu. Vodila naju je ljubezen, in kdor se ljubi, premaga razdaljo in čas.

Kdaj ste sprejeli odločitev, da se preselite v Slovenijo?

Prvič sem v Slovenijo prišel zaradi izmenjave dela. Prišel sem na Ptuj in ostal samo tri tedne. Potem sem se vrnil v rodno Argentino. Sledilo je eno leto pomenkovanja na daljavo in po enem letu se je Patricija odločila, da me obišče, takrat sva bila še prijatelja. Ko je prispela na letališče, sva ob srečanju začutila tudi metuljčke v trebuhu in kmalu za tem začela zvezo. Preživela sva dva čudovita meseca, pozneje pa je Patricija morala nazaj v Slovenijo. Čakala sva drug na drugega še osem mesecev, potem pa sem decembra 2015 prišel sem in kmalu za tem sva se poročila.

Kako so vaši starši sprejeli odločitev, da se preselite?

Moji starši so bili zelo razumevajoči. Srcu ni mogoče ukazovati, veselili so se zame, za naju s Patricijo. Patricijo so že spoznali, zato so vedeli, s kom bom in da mi bo dobro.

Imate v Sloveniji veliko prijateljev?

Moj krog poznanstev se hitro povečuje, saj sem pogosto med ljudmi. Pravih prijateljev imam precej, ohranjam pa tudi stike s svojimi prijatelji iz otroštva, ki živijo v Argentini.

Širša javnost vas je spoznala, ko ste nastopili v oddaji Slovenija ima talent. Zakaj ste se odločili, da se prijavite na avdicijo?

Vse se je zgodilo zelo hitro. Oddajo Slovenija ima talent sem vzel kot izziv, petje sem od nekdaj oboževal, zato nisem veliko razmišljal in odlašal z odločitvijo, da se udeležim avdicije. Nisem imel veliko pričakovanj, saj sem takrat znal najbrž samo kakšne tri slovenske besede. Vse se je več kot odlično izšlo.

Ste se že v otroštvu ukvarjali z glasbo in si želeli postati pevec ali pa ste si želeli postati nogometaš, saj imate menda zelo radi nogomet?

Odraščal sem v družini, kjer sta bila petje in glasba vedno zelo prisotna. Argentinci imamo nadvse radi tudi nogomet, ki je tako zelo prisoten in ukoreninjen kot vera. Vendar sem v sebi bolj pevec kot nogometaš.

Na odru ste zelo romantični. Ste takšni tudi zasebno?

To bi morali vprašati mojo ženo. Pogosto mi pravi, da sem romantik, v resnici sem najbrž res. Rad imam svečke, večerni ogenj, sprehode pod zvezdami in kitaro ter romantične pesmi.

Kaj je najbolj romantična stvar, ki ste jo naredili za svojo ženo?

Nekega jutra sem vzel kosilnico in v travnik za hišo vrezal veliko srce. Potem sem šel do postelje, jo zbudil in prijazno povabil do okna, kjer sem ji povedal, kako zelo rad jo imam, skozi okno pa je seveda zagledala tudi veliko izrezano srce. Bila je tako presenečena, da je zajokala.

Vam zato, ker ste romantični, bolj ustrezajo balade ali pa imate radi tudi energične, plesne pesmi?

Zelo rad imam balade. Čeprav se zabavam tudi, kadar pojem živahne pesmi. Za dober koncert mislim, da mora biti obojega malo.

Kako boste preživeli poletne počitnice? Boste obiskali Argentino?

Poletne počitnice bodo delovne. Preživel jih bom na odrih in v studiu. Je pa res, da bom morda že konec jeseni obiskal Argentino. Želim si objeti svoje starše, brata in sestre.

Najbrž boste imeli poleti veliko nastopov. Kako se sprostite po nastopih?

Ne boste verjeli, ampak na poti domov še kar naprej prepevam. Moja Patricija ima pogosto od utrujenosti komaj odprte oči in se boji, da bova od utrujenosti skrenila s poti. Jaz pa prepevam in pogosto bi lahko pel še do jutra.

Kdaj lahko pričakujemo vašo naslednjo pesem?

Konec avgusta. Pripravite se, vroče bo!

Besedilo: Danaja Lorenčič
Fotografije: Matjaž Očko, Stanko Kozel

Priporočamo