Iskrene izpovedi o tem, zakaj pride do varanja

Iskrene izpovedi o tem, zakaj pride do varanja (foto: Profimedia) Profimedia
1. 4. 2021

Za večino ljudi, ki so v partnerskem odnosu, je prevara nekaj nedopustnega. A za tiste, ki so prevarali ali izkusili varanje zadeve niso vedno črno - bele.

Uredništvo spletnega portala indy.com je svoje bralce pozvalo, naj jim pošljejo svojo zgodbo. Vzroki za varanje so različni, tako kot so tudi različni odzivi na to dejanje. V nadaljevanju preberite nekaj zgodb.

Bralka je moža prevarala zato, ker se je njun odnos spridil. Napisala je sledeče:

"Najin zakon je bil slab. Poročila sem se premlada, moja presoja ni bila najboljša. Mož je bil obseden z nadzorom, v spolnosti je bil grob, ni me spoštoval, jaz pa nisem spoštovala njega. Ugotovila sem, da pogosto obiskuje spletne strani za zmenke in se pogovarja z ženskami. Vabil jih je na zmenke. Nameraval me je prevarati, a ugotovila sem, da njegove sogovornice niso bile zelo zainteresirane zanj. Vrsto let sva se oba trudila, da bi ohranila zakon, zato je skušal opustiti to svojo navado in prenehati s "spletnim varanjem", a se je vedno znova vrnil k temu početju. Vse skupaj me je čustveno utrudilo, tako da mi je sčasoma nehalo biti mar.

V službi sem spoznala moškega, ki me je zelo pritegnil. Začela sva se družiti, postala sva dobra prijatelja. Skupaj sva hodila na malico, vsak dan sem komaj čakala, da ga vidim. Nenehno sem mislila nanj. Vedela sem, da je vse skupaj nevarno, a nisem mogla nehati. Spogledovala sva se, začela sva se dobivati tudi v prostem času. Moj mož ni ničesar opazil, saj je bil obseden s spletnimi pogovori z drugimi ženskami. S sodelavcem sva se nekega dne poljubila, potem pa se je samo še nadaljevalo ... Nisem se ga mogla nasititi.

Zaradi varanja sem čutila krivdo. Nikoli si nisem mislila, da bom lahko prevarala moža. Zato sem kmalu prekinila to razmerje. Z možem sva šla k zakonskemu svetovalcu, kjer je vse izvedel, a mi je prisolil klofuto in mi prepovedal obiske pri družini in druženje s prijatelji. Ko sem mu rekla, da se hočem ločiti, mi je skušal uničiti življenje. Očrnil me je v službi, hotel je doseči, da bi me odpustili. Po mojem Facebooku je pisal, kaj se nama dogaja, ob tem je označil družinske člane, prijatelje ... Saj si lahko predstavljate, ne? Grozil je, da bo "pretepel tisto barabo", s katero sem ga prevarala.

Kmalu sem se ločila in se začela uradno dobivati z nekdanjim ljubimcem. Zdaj že bivši mož je grozil obema, nadlegoval naju je, vse dokler se moj fant ni odločno soočil z njim in ga nagnal.

Zdaj sva že deset let skupaj, najino razmerje je lepo, partnerja spoštujem in cenim. Nikoli ne bi pomislila, da bi ga prevarala in prepričana sem, da tudi on ne pomisli na to. Za zaključek naj samo dodam: v mojem primeru se je varanje začelo zato, ker sem se poročila z bedakom."

Druga bralka pravi, da vara zaradi lastne negotovosti:

"Če sem odkrita, varam zaradi negotovosti. Pravijo, da če partnerja prevaraš enkrat, boš to počel še naprej. Jaz sem v prejšnjih razmerjih večkrat prevarala svoje partnerje. Vem, da to ni prav, sem pa resnično ljubila tipe, s katerimi sem bila. Bistvo je v tem, da imam težave, a kljub temu to ni opravičilo za varanje. Res mi je žal. Žal mi je, da sem prizadela druge ljudi."

Bralec je zapisal, da je bil preprosto premlad:

"V bistvu nimam pametnega izgovora za to, da sem prevaral svojo punco. Takrat sem imel 18 let, s punco sva hodila tri mesece, a v tem času sem se zbližal z njeno najboljšo prijateljico. Kmalu sem ugotovil, da mi je lepo, ko sem s to drugo punco in da bi z njo rad preživel več časa, kot ga preživljam s svojo "uradno" punco. Punco sem prevaral, preden sem prekinil z njo. Vzrok pa je bil ta, da sta bili že dolgo časa prijateljici in nisem hotel biti razlog, da bi se njuno prijateljstvo končalo. Zdaj lahko rečem, da sem bil premlad in brez izkušenj, kako ravnati v taki situaciji."

Drugi bralec se je z varanjem hotel maščevati ženi:

"Ko sem moral kot vojak v Irak, me je žena prevarala najmanj trikrat. In še sama mi je to povedala. Res me je bolelo, a sva nekako predelala celo zadevo.

Potem sem za nekaj časa spet moral v tujino, takrat pa sem se zapletel v afero s sovojakinjo, Vse skupaj je trajalo pol leta, a potem sem ugotovil, da se samo maščujem ženi. Zdaj se počutim grozno zaradi tega. Opravil sem z varanjem, ženi pa nikoli ne bom razkril, kaj se je zgodilo."

Nekateri pa varajo zato, ker so spoznali ljubezen njihovega življenja:

"Bil sem mlad - imel sem 19 let. Že eno leto sem bil v resni zvezi s punco. Takrat sem se odločil, da se bom odselil od staršev in si našel stanovanje, saj sem že imel službo. Nekega dne sem prišel v pisarno in jo zagledal - zaradi te punce mi je srce začelo pospešeno utripati. Bila je ljubezen na prvi pogled.

Preselila se je v mojo sosesko in že čez nekaj tednov sva se začela družiti. Prišlo je do neizogibnega - noč sva preživela skupaj. Naslednji dan sem prekinil s punco, saj sva z drugim dekletom ugotovila, da sva preprosto hočeva biti skupaj. Čez en mesec se je preselila k meni. To je bilo pred 17 leti. Trenutno spi v zgornji spalnici ob najini hčerki."

Ob tem bi lahko še dodali, da je razlogov toliko, koliko je ljudi.

Morda bi vas zanimal tudi članek Pri katerih letih najpogosteje varajo moški in pri katerih ženske