Islandija: Prvi letošnji novorojenček je sin prve novorojenke iz leta 1980!

Islandija: Prvi letošnji novorojenček je sin prve novorojenke iz leta 1980! (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 1. 2017

Prav nenavadno naključje se je pred dnevi zgodilo na Islandiji. Kot poroča britanski BBC, se je prvi otrok, ki je letos tam prijokal na svet, rodil prav ženski, ki je bila tudi prva islandska novorojenka v letu 1980.

Deček je na svet prišel 1. januarja tri minute po polnoči v Selfossu na jugu Islandije. A ni le prvi letošnji novorojenček v tej severnoevropski državi, temveč se je 1. januarja rodila tudi njegova mati. Katriin Gudjonsdottir je bila namreč prva novorojenka na Islandiji leta 1980.

Na Islandiji otroci, ki pridejo na svet kot prvi v letu, ne dobijo nobenih nagrad od države, jim pa za vedno ostane rekord.

Pa pri nas?

Prvi novorojenček v novem letu v slovenskih porodnišnicah se je rodil minuto čez polnoč, in sicer je bil to deček v Kranju. Tam se lahko pohvalijo tudi z zadnjim porodom v starem letu, ko se je malo pred polnočjo rodila deklica.

Prva deklica letos pa se je rodila v Ljubljani ob 1.33, so za STA povedali v tamkajšnji porodnišnici.

Na prvi dan novega leta so mamice sicer poleg Kranja in Maribora že rodile tudi v porodnišnicah v Ljubljani, Murski Soboti, Celju, Novemu mestu in na Jesenicah, drugje pa so nekaj po 8. uri novorojenčke še pričakovali.