Islandski predsednik bi prepovedal ananas na pici

Islandski predsednik bi prepovedal ananas na pici (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
23. 2. 2017

Potem ko je islandski predsednik Gudni Johannesson med obiskom na neki srednji šoli hudomušno izjavil, da bi prepovedal ananas na pici, se je njegova izjava kot blisk razširila po družbenih omrežjih.

Johannesson je minuli teden med obiskom na srednji šoli v mestu Akureyr enemu od dijakov glede ananasa na pici v šali odgovoril, da je odločno proti koščkom ananasa na pici in da se lahko zgodi, da bo predlagal sprejem zakona, ki bi prepovedal uporabo tega tropskega sadja za dodatek na pici.

Potem ko se je vest razširila po družbenih omrežjih, pa je v torek v bolj resnem tonu na Facebooku objavil sporočilo, v katerem je pojasnil, da nima pooblastil za tovrstno prepoved.

"Ananas imam rad, samo ne na pici. Nimam pristojnosti, da bi oblikoval zakone, ki ljudem prepovedujejo, da bi na pico dali ananas," je pojasnil v sporočilu v angleščini.

"Veseli me, da nimam te pristojnosti. Predsedniki ne smejo imeti neomejene moči. Ne bi želel biti na tem položaju, če bi lahko sprejemal zakone, s katerimi bi lahko prepovedal tisto, česar ne maram," je zapisal 48-letni Johannesson, ki je kot profesor političnih znanosti podrobno seznanjen z ustavnimi vprašanji.

Predsednik, ki je bil izvoljen lani in uživa visoko podporo med volivci, je na koncu priporočil pico z morskimi sadeži.