Gre za jed, ki kaj hitro izgine s krožnikov, še posebej, če poznate trik, ki ga Italijani že dolgo uporabljajo.
Lazanja je odlična jed, ki jo obožujejo številni - in to v različnih kombinacijah. Mogoče jo je pripraviti z različnimi vrstami mesa, z zelenjavo, gobami ... In vedno je pomembno, da je omaka sočna, ne glede na to, za kakšno lazanjo se odločite.
Pogosto jo pripravljamo z mletim mesom, recept je povsem preprost in enostaven, tako da ne čudi dejstvo, da je tako zelo priljubljen. Skorajda vsak ima pri tem kakšen svoj dodatek, osnovni recept pa je sledeč:
Sestavine:
- testenine za lazanje
- 5oo gramov mešanega mletega mesa
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 400 gramov paradižnikove omake
- začimbe po okusu (sol, poper, origano, peteršilj ...)
Za bešamel:
- 50 g masla
- 50 g moke
- 500 ml mleka
- sol, poper, muškatni orešček
Priprava:
V ponev dajte malce olivnega olja in prepražite nasekljano čebulo. Ko ta malce oveni, dodajte naseklan česen in premešajte. Ko česen zadiši, dodajte meso in ga prepražite. Nato v ponev dodajte še paradižnikovo omako in na koncu še začinite. Odstavite in začnite pripravljati bešamel omako.
Na srednjem ognju stopite maslo, dodajte moko in kakšno minuto mešajte, da moka malce porumeni. Postopoma dodajajte mleko in nenehno mešajte z metlico, da se ne bi naredile grudice. Kuhajte, dokler se omaka ne zgosti, nato jo začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
V ognjevarno posodo dajte malce mletega mesa na dno, nato pa položite testenine za lazanjo. Nanje dajte bešamel omako, malce mletega mesa in nariban sir. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin. Končajte z bešamel omako na vrhu in na koncu še potresite z naribanim sirom.
Pokrijte z aluminijsko folijo in pecite v predhodno segreti pečici na 180 stopinj okrog 30 minut. Nato odstranite folijo in pecite še približno 15 minut, da lazanja dobi zlato rjavo barvo.
Pa še namig za bolj sočno mesno omako: eden od tradicionalnih trikov, ki ga uporabljajo Italijani je ta, da v omako dodajo malce suhega rdečega vina. Tako je ta veliko bolj sočna in dišeča. Dober tek!