Iz ljubezenskega razmerja je dobro izločiti nezdravo fantaziranje

Iz ljubezenskega razmerja je dobro izločiti nezdravo fantaziranje (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2021

Prve predstave o ljubezni, romantiki in razmerjih si pridobimo v otroških letih, vir informacij pa so televizijske oddaje, filmi, knjige in druga kulturno-zabavna ponudba.

To lahko slabo vpliva na naš pogled na svet, še zlasti če svoja prepričanja in vzore gradimo na odnosih, ki nimajo pravega stika z resničnim svetom. Eden največjih, ne pa tudi edinih krivcev za take zmote so ljubezenske komedije in najstniške drame. Pogosto namreč rišejo resničnost, kakršne ni. Na ta način se v naših glavah rodijo zamisli o »popolni ljubezni« s »popolnim partnerjem«, pozneje pa smo jezni nase in na ves svet, ker ne spoznamo nikogar, ki bi ustrezal našim visokim pričakovanjem.

To je posledica »fantaziranja«, nagnjenega k temu, da išče poseben pomen tam, kjer ga pravzaprav ni. Po vzoru filmov si želimo in verjamemo, da smo na fanta/dekle v kavarni naleteli zaradi nekega skrivnostnega razloga, da nam je bilo usojeno. Čeprav je šlo zgolj za naključje. In ko si najdemo partnerja, hočemo verjeti, da je naša »sorodna duša« ali Tisti pravi/a – redko bitje, edina oseba na vsem svetu, s katero smo združljivi in nas dopolnjuje na vseh ravneh.

Dobro je razmišljati pozitivno, a je seveda dobro tudi ostati trdno na tleh. Kaj pa se bo zgodilo, ko bomo spoznali, da naša »sorodna duša« ni tisto, kar smo si predstavljali? Jo bomo zmogli pustiti, da bo šla svojo pot? Se je bomo morda oklenili, ker verjamemo, da je »edina in prava« sopotnica za nas?

Fantaziranje je nezdravo. Od nas in vseh vpletenih terja smešno visoko postavljene standarde, kar največkrat pelje zgodbo do nepojmljivega razočaranja.

Razmerja z verodostojno vsebino se ne vzpostavljajo na zunanjih virih, kot so usoda, nekaj višjega in namenjenega ali »čarobnega« in »nadnaravnega«. Take predstave niso verodostojne, ampak si samo želimo, da bi bile verjetne. Fantaziranje je zgolj pogled skozi rožnata očala na svet, kakršnega smo si oblikovali na osnovi filmskih zgodbic, televizijskih oddaj, knjig, zvezdniških čvekarij in podobnega.

Pravo razmerje izvira iz nas, naše drže in našega vedenja. Sloni na naši komunikaciji z drugimi, odvisno je od tega, kako vsakodnevno vzpostavljamo stike z ljudmi. Pomembno je, da uživamo v partnerjevi družbi, da si delimo pozitivne izkušnje, da se predamo in težimo k dolgotrajnem odnosu ter da znamo preseči občasne ovire in napake (ne pozabite, »popolnega partnerja« in »popolnega razmerja« ni). In v tem je tista prava »čarobnost«, ki pride, ko sta oba po svoji volji pripravljena vložiti energijo in čas v kakovosten odnos po meri obeh.

Morda ne bi škodilo, ko bi manj fantazirali in za potrditev ne bi iskali vraževernih znamenj. Naši odnosi bi lahko bili bolj prijetni, trdni in zdravi.

Vir: The Emotion Machine

Priporočamo