Iz serije uspešnice Čudo v slovenščini še Charlottina zgodba!

7. 9. 2018
Deli
Iz serije uspešnice Čudo v slovenščini še Charlottina zgodba! (foto: profimedia)
profimedia

Potem, ko je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca novembra 2014 tudi pri nas izšla večkrat nagrajena ameriška uspešnica Čudo, po kateri so tri leta kasneje posneli tudi istoimenski film, se je knjiga že uvrstila na domače sezname obveznega branja, August Pullman pa je na veselje mladostnikov, njihovih staršev, starih staršev, učiteljev in vzgojiteljev postal ne le znan, temveč tudi nadvse priljubljen literarni lik.

August ali Auggie, kot mu pravijo prijatelji, je desetletni deček, ki se je rodil z deformiranim obrazom, zaradi česar najprej ni hodil v običajno šolo. Ko se njegova starša vendarle odločita, da ga bosta vpisala v peti razred osnovne šole, pa se zgodi nekaj nenavadnega. Auggie, ki si nadvse želi biti le običajen otrok, nazadnje spremeni vse okoli sebe. S svojo trdoživo prijaznostjo in pogumom preobrazi ne le svojo družino, temveč tudi svoje nove sošolce in širšo skupnost, ki se trudi v sebi najti sočutje in sposobnost sprejemanja.

Ker je ta čudovita zgodba o sklepanju pravih prijateljstev, moči prijaznosti in srčnosti ter sprejemanja drugačnosti naletela na tako izjemen odziv tako doma kot v svetu, se je newyorška pisateljica R. J. Palacio po svojem prvencu ponovno lotila pisanja.

Iz knjige Čudo je tako nastala serija uspešnic.

Najprej se je taiste zgodbe lotila z zornega kota fanta, ki se je simpatičnemu Auggieju sprva posmehoval. V knjigi Julianova zgodba tako izvemo, zakaj je bil Julian do novega sošolca Augusta tako nesramen, zakaj se ga je izogibal in mu v omarici puščal listke z žaljivimi sporočili. Julianova zgodba med drugim razkrije tudi, kdo na koncu poskrbi za to, da Julian obžaluje svojo neprimerno dejanje in postane boljši človek.

Naslednja v tej čudoviti seriji pa je Charlottina zgodba, pod katere prevod se je za založbo Ocean ponovno podpisal Boštjan Gorenc in ki je v slovenščini izšla prav te dni.

Charlottina zgodba

V središče Charlottine zgodbe je tokrat postavljen zvedav, a srčen deklič, ki ga zanimajo tako življenje kot ljudje.

Tudi ljudje, ki niso povsem običajni ...

charlotte

Mar ji je tudi za njih usode.

charlotte

Mladi bralci bodo skratka kmalu spoznali, da je Charlotte dekle, ki je dogodke na Beecherjevi osnovni šoli videla na sebi lasten in zato toliko bolj zanimiv način.

charlotte

Predvsem pa s povsem drugega zornega kota kot Julian.

charlotte

Priporočamo!

R. J. Palacio: Charlottina zgodba

Charlottina zgodbaLjubitelji serije Čudo bodo zagotovo veseli še enega edinstvenega vpogleda v dogajanje na šoli takrat, ko je skozi njena vrata prvič stopil Auggie.

V Charlottini zgodbi bodo dobili odgovore na vprašanja o tem, kako so dekleta sprejela prihod novega sošolca in kako so videle nesramno obnašanje nekaterih sošolcev. Postalo jim bo jasno, zakaj je bila Charlotte do Augusta sprva zadržana, katera dekleta so bila takrat »popularna« in katera ne, pa tudi v čem je Summer drugačna od Charlotte, kaj se je zgodilo, ko je Ximena povabila Charlotte in Summer, naj prespita pri njej in kaj Charlotte na koncu spozna v pogovoru z ravnateljem.

Avtorica R. J. Palacio (njeno pravo ime je Raquel Jaramillo) živi in dela v New Yorku.

Čudo, mladinski roman o Augustu Pullmanu, njegovi izjemni družini in prijateljih, je bil njeno prvo literarno delo. Napisala ga je, ko je starejši od njenih dveh sinov končal peti razred in so bili dogodki in občutja desetletnikov v njeni glavi še sveži. Veliko gradiva za zgodbo, posamezne dogodke in dogajalno ozadje je vzela neposredno iz življenja svojega sina in njegovih sošolcev. K razmišljanju o tem, kako je živeti v koži nekoga, ki ima »nenavaden« obraz, pa jo je spodbudila mala deklica, ki so jo s sinovoma nekoč srečali pred prodajalno sladoleda.