Iz svete geometrije: Roža življenja

25. 5. 2019 | Vir: Jana
Deli
Flower of life hand painted on a vinyl record, Image: 349306219, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Panthermedia (foto: Profimedia)
Profimedia

Roža življenja velja za enega najbolj priljubljenih simbolov iz nabora oblik svete geometrije, ki ga sestavljajo enako veliki krogi, ki se lahko ponavljajo v neskončnost. 

Ravno lik kroga, ki predstavlja celoto, se pri simbolu rože življenja množi v neskončnost, v tem pa je ključ, ki vodi do obilja na vseh področjih življenja. Roža življenja je simbol svete geometrije in je sestavljena iz enakih krogov, ki lahko ustvarijo predstavo o popolnosti, neskončnosti, cikličnosti ali medsebojni povezanosti. Ti v harmonijo povezani krogi burijo duhove že stoletja, nekateri verjamejo v njihovo moč, ki ustvarja obilje na različnih področjih življenja, drugim pa je le všeč njihova popolna oblika.

Osnovna oblika

Roža življenja je geometrijski vzorec, ki ga sestavljajo krožnice tako, da središče vsake krožnice leži na obodu okoliških krožnic, loki krožnic pa tvorijo podobo, ki predstavlja cvetne liste. Takšna roža velja za del enega od starodavnih svetih geometrijskih simbolov in v različno velikem obsegu krožnic se pojavlja po vsem svetu – kot ornament v svetih hramih najrazličnejših religij.»Najdemo ga v budističnih templjih, katoliških cerkvah, judovskih sinagogah in muslimanskih mošejah,« navajajo na spletni strani Duhovnost (duhovnost.eu). Na spletni strani Višja vibracija (www.visja-vibracija.si) pa navajajo še, da roža življenja kot simbol svete geometrije vsebuje zametke vesolja. »Najdemo ga v številnih starih kulturah in verstvih. Ena starejših najdb rože življenja je v Ozirisovem templju v Egiptu. Po besedah Drunvala Melchizedeka pa obstaja še starejša najdba rože življenja v beli piramidi v Tibetu. Roža življenja ima globok duhovni pomen in vsebuje vzorce stvarjenja sveta, ki izhaja iz Velike Praznine.«

Pomen simbolov

Narava ustvarja po principih svete geometrije, zato si pomen rože življenja najlažje lahko razložimo kar s pomočjo svete geometrije, pri kateri so vse oblike harmonične. Po pravilih svete geometrije, ki velja za starodavno vedo, imajo vzorci in razmerja različnih oblik višji univerzalni pomen, krog pa velja za osnovni simbol stvarstva in za osnovno obliko svete geometrije. Iz pomena, ki ga sveta geometrija pripisuje krogu, izhaja tudi pomen rože življenja, ki je sestavljena izključno iz krogov – prekrivajoče se krožnice sestavljajo posamezne enote v celoto.

Tu so si teorije različne, a naj bi imela največjo težo teorija, po kateri roža življenja s cikličnim ponavljanjem ponazarja povezanost vseh živih bitij na Zemlji. Verjamejo tudi, da krogi predstavljajo potenciale, zato se je razvilo prepričanje, da simbol rože življenja pomaga poiskati globlji pomen življenja. Nekateri celo verjamejo, da simbol deluje zdravilno, saj iz njega izvira čista življenjska energija, zato se ljudem, ki so v bližini tega simbola, odpirajo nove dimenzije razmišljanja in dojemanja sveta. Če ste odprti za tovrstna intuitivna sporočila simbolov, jih le poiščite na izdelkih za dom – na našem trgu je takšnih izdelkov s simboli svete geometrije vse več.

Delovanje v praksi

Ker simbol rože življenja predstavlja polje neskončnih možnosti in ker je znano dejstvo, da simboli svete geometrije delujejo tako na simbolični kot tudi energijski ravni, na lastni koži preizkusite, kaj v vaše življenje lahko prinese simbolika rože življenja. »Če meditirate na ta simbol, če nosite ta simbol na sebi, spite na njem ali če ga imate obešenega na steni, je znano, da uskladi vašo energijo,« je še zapisano na spletni strani Višja vibracija, je pa simbol primeren tudi za podporo ženske energije, in sicer v kombinaciji z razprtim lotosovim cvetom, kot so ga poznale starodavne kulture. In ta simbolika starodavnih kultur se vse pogosteje naseljuje v domovanja sodobnega človeka.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Arhiv Majde Šumnik, Arhiv Višje Vibracije, Profimedia

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave