Iza in Samo Login z 689 milijoni premoženja ostajata najbogatejša Slovenca!

Iza in Samo Login z 689 milijoni premoženja ostajata najbogatejša Slovenca! (foto: Goran Ivanovič/STA) Goran Ivanovič/STA
Vir: STA
9. 11. 2017

Zakonca Iza in Samo Login, ustanovitelja podjetja Outfit7, ki si je izmislilo aplikacijo z govorečim mačkom Talking Tom, tudi letos ostajata na vrhu lestvice najbogatejših Slovencev revije Manager. Med sto najbogatejšimi Slovenci je še pet ustanoviteljev Outfita7, ki so ga v začetku leta za milijardo dolarjev kupili Kitajci.

Sto najbogatejših Slovencev je letos še povečalo svoje premoženje - skupaj za 12,5 odstotka na 5,178 milijarde evrov. Več kot petino tega zneska predstavljajo kupnine za že prodana podjetja.

talking tomPremoženje zakoncev Login so letos pri Managerju ocenili na 689 milijonov evrov. To je odstotek manj kot lani, gre pa za seštevek njunega dela kupnine in prejetih dividend od 60-odstotnega deleža podjetja Outfit7, ki ga je januarja kupil kitajski United Luck Group Holdings, so pojasnili avtorji lestvice.

Pri reviji Manager kot največje presenečenje na letošnji lestvici izpostavljajo Damijana Merlaka in Nejca Kodriča, ustanovitelja in po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp. S 122 oziroma 112 milijonov evrov ocenjenega premoženja sta se po dveletnem premoru vrnila na lestvico in zasedla visoki šesto in osmo mesto. Leta 2014 so premoženje vsakega od njiju ocenili na 22,9 milijona evrov.

Ustanovitelj Studia Moderna Sandi Češko, ki je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, je v zadnjem letu dni povečal svoje premoženje za 63 odstotkov na 300 milijonov evrov. To je zadoščalo, da je z lanskega petega napredoval na drugo mesto.

V prvi deseterici sicer ni večjih sprememb. Za po eno mesto sta napredovala eden od bivših solastnikov podjetja Outfit7 Marko Pistotnik (210 milijonov evrov), ki je letos tretji najbogatejši Slovenec, ter lastnik proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič Igor Akrapovič (113 milijonov evrov), letos na sedmem mestu.

Največji lastnik proizvajalca naprav za igralnice Interblock Joc Pečečnik je s 190 milijonov evrov ocenjenega premoženja zdrsnil z drugega na četrto mesto, ustanovitelja družinskega podjetja Engineering Doberšek Tatjana in Albin Doberšek pa s 181 milijonov evrov ocenjenega premoženja s tretjega na peto.

Prav tako sta za dve mesti poslabšala uvrstitev solastnika proizvajalca industrijskih vrat Efaflex Gabrijel in Petra Rejc, ki si s 112 milijonov evrov ocenjenega premoženja delita osmo mesto s Kodričem. Prvo deseterico s 110 milijonov evrov ocenjenega premoženja zaokrožuje družina Lah na čelu s finančnim vlagateljem Igorjem Lahom. Lani je bila na sedmem mestu.

Novinec na lestvici je veterinar Rok Špruk, lastnik tekstilne tovarne Tekstina iz Ajdovščine, ki je na 45. mestu z ocenjenim premoženjem 31,5 milijona evrov.

Prag za vstop na lestvico se je letos zvišal. Potem ko je lani za uvrstitev med sto najbogatejših zadoščalo 17,6 milijona evrov premoženja, ga je bilo letos prvič potrebnega več kot 20 milijonov evrov.

Med 100 najbogatejših se je po šestih letih vrnil Herman Rigelnik (z 21,1 milijona evrov na 96. mestu), nekdanji predsednik uprave in do letos največji med lastniki holdinga ACH, po sedmih letih pa Sonja Gole (s 23 milijoni evrov na 72. mestu), direktorica podjetja Adria Mobil in prav tako do letos solastnica ACH. Menedžerski lastniki ACH so se nedavno dogovorili za delitev premoženja družbe Protej, ki je imela v lasti skupino ACH.

Med sto najbogatejšimi Slovenci, ki so bili že lani na lestvici, se je najbolj, za 95 odstotkov, povečalo premoženje družine Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje (31. mesto, 37 milijonov evrov). Najbolj, za 35 odstotkov, pa se je zmanjšalo premoženje Boštjana Bandlja, lastnika podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi (95. mesto, 21,3 milijona evrov).