Izguba zob je nepotrebna!

Izguba zob je nepotrebna! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 4. 2018

Pravilna ustna higiena preprečuje nastanek kariesa, zobnega kamna, slabega zadaha in izgubo zob ter pozitivno vpliva na številne sistemske bolezni.

Glavni vzrok za parodontalno bolezen, ki lahko vodi v izgubo zob, je nepravilna ustna higiena, ki je glede na raziskave, da ima eno izmed oblik parodontalne bolezni kar 90 odstotkov ljudi, praviloma nepravilna: »Poskusite si umiti zobe, ne da bi uporabili zobno kremo. Šele takrat boste verjetno ugotovili, kako slabo ste jih očistili. Ob uporabi zobne kreme imamo kmalu občutek svežine v ustih, lepo nam zadiši in človek v naglici morda prehitro dobi občutek, da so zobje dobro umiti. A pravilna ustna nega je res zelo pomembna, saj prav z rednim čiščenjem zob, rednimi pregledi in zdravljenjem zob ter nego ustne votline in dlesni pozitivno vplivamo na zdravje zob, ustne votline in celotnega organizma,« pojasnjuje absolventka ustne higiene Kaja Povirk.

Že pred rojstvom

Dobra skrb za ustno zdravje se začne že pred rojstvom, saj je ustno zdravje staršev pomembno tudi za ustno zdravje otroka. Dokazano je namreč, da se lahko iz ust staršev v usta otroka prenesejo zobnemu zdravju škodljive bakterije, in ravno tako je dokazano, da lahko z dobro skrbjo za ustno zdravje staršev pomembno zmanjšamo tveganje za karies v zgodnjem otroštvu. Zato naj bi starši otroku vsaj do šestega leta pomagali pri umivanju zob. Ustna higiena naj se začne s prvim mlečnim zobkom, ki se običajno pojavi okoli otrokovega šestega meseca. Pri tem je pomembna tudi uporaba zobne kreme s fluoridi, ki naj bi jo uporabljali v majhnih količinah – uveljavljeno priporočilo je, da naj bo zobne kreme za majhno zrno graha.

Zavestno umivanje zob

Bel nasmeh, čisti zobje in zdrave dlesni so pokazatelj zdravja in so okras našega obraza. »Urejen nasmeh izžareva samozavest, skrb in odgovornost za svoje zdravje. Estetika sicer ni ključnega pomena, saj obzobna tkiva še kako vplivajo na zdravje celega telesa, je pa lep nasmeh tisto, kar najprej opazimo. Dobra ustna higiena, redno umivanje zob, čiščenje z zobno nitko in redni obiski pri zobozdravniku namreč preprečujejo nastanek kariesa, zobnega kamna, slabega zadaha in izgubo zob zaradi parodontalnega obolenja ter tako ohranjajo naše zdravje,« opozarja Povirkova, ki priporoča, da si dvakrat na dan temeljito očistimo zobe: »Umivanje zob naj bo redno in temeljito. Bolj kot trajanje je pomembno zavestno umivanje vsakega zoba. Začnimo tako, da zobno ščetko nastavimo na mejo med zobom in dlesnijo. Ščetkanje naj bo nežno, uporabljajte mehko ščetko in s krožnimi gibi očistite dlesen in zobe, posebej se posvetite težko dostopnim predelom v ustni votlini.« Poleg zobne ščetke za celostno ustno higieno potrebujemo še medzobno ščetko in zobno nitko, ki ju prav tako uporabljamo vsak dan, saj z njima odstranimo še tiste delčke hrane, ki so s ščetko težje dosegljivi.

Dvakrat na leto k ustnemu higieniku

Za čiščenje parodontalnih žepkov potrebujemo strokovno pomoč, zato se priporoča, da naj bi ustnega higienika obiskali vsaj dvakrat na leto, nekaterim kroničnim bolnikom, kot so bolniki s sladkorno boleznijo, pa priporočajo pogostejše obiske. »Ob prvem obisku vas ustni higienik povpraša o vašem zdravju, oblikuje anamnezo, izmeri plak indeks, s katerim ugotovi, kako učinkovita je ustna higiena, pregleda obzobna tkiva, ustno sluznico in izmeri zobne žepke s parodontalno sondo«, postopek celostne obravnave bolnika opiše Povirkova. Sledi čiščenje trdih in mehkih zobnih oblog. Kljub rednemu čiščenju zob v ustih še vedno ostajajo skrita mesta, ki jih zobna ščetka ne doseže. Tam se nabirajo ostanki hrane in posledično tudi bakterije. Čez čas se razvije zobni kamen, ki se nabira nad dlesnijo in pod njo in lahko vodi k nastanku zobnih obolenj. »Ker kopičenje bakterijskih oblog na zobeh povzroča vnetje dlesni in parodontalno bolezen, je čiščenje zobnega kamna nujen preventiven in hkrati kurativen postopek.« Zobni kamen s pomočjo ultrazvoka najprej očistijo na zobnih in dostopnih koreninskih površinah ter v medzobnih prostorih. Terapija se nadaljuje s peskanjem, s katerim odstranijo površinsko zabarvanje zob in zaključi s poliranjem zob, s katerim še dodatno zgladijo zobne površine in zmanjšajo možnost ponovnega kopičenja oblog. V primeru povečane globine zobnih žepkov pa se opravita še luščenje in glajenje korenin, v zadnjem času pa je na voljo tudi lasersko zdravljenje.

Izguba zob je nepotrebna

Za zdrave zobe

Zobe lahko ustni higienik tudi preventivno fluorira in s tem prepreči nastanek kariesa. »Na koncu celostne obravnave bolnika naučimo še pravilne tehnike čiščenja zob, ki je nujna za zdravje ustne votline, svetujemo pri izboru ustreznih pripomočkov in preparatov za čiščenje ter bolnika seznanimo s pravilno uporabo le teh. Izjemno pomembno je, da bolnika dobro motiviramo, ga spremljamo in vzdržujemo dosežen rezultat. Redni obiski namreč bistveno vplivajo na dolgo življenjsko dobo zob, posebno pomembni so pri skrbi za protetične nadomestke ter implantate, kjer je higiena lahko otežena.« Če ustni higienik pri bolniku zazna prisotnost parodontalne bolezni, ga napoti na stomatološko zdravljenje. Ustnega higienika naj bi bolnik tudi sicer obiskal pred vsakim zobozdravstvenim zdravljenjem, saj je prav higienska terapija prvi korak pri zdravljenju vnetja dlesni in parodontalne bolezni. 

Besedilo: Slavka Brajović Hajdenkumer // Fotografije: Shutterstock, osebni arhiv