Izjemno slaba letina lešnikov: Bo Nutella kmalu še dražja?

7. 11. 2025
Izjemno slaba letina lešnikov: Bo Nutella kmalu še dražja? (foto: Profimedia)
Profimedia

Letina lešnikov v Italiji je za letos končana.

Podnebne spremembe in napad stenic: v domovini lešnikovega namaza je letina najslabša v zadnjih desetletjih. Strokovnjaki pričakujejo še višje cene. Bodo lešniki v prihodnje prihajali iz Kitajske?

Letina lešnikov v Italiji je za letos končana. Tudi na višje ležečih območjih Sicilije, kjer lešniki ostanejo na grmih dlje kot v Piemontu, so od sredine oktobra vsi že obrani ali pobrani. In že zdaj je jasno: letina je najslabša v desetletjih. Po ocenah velikih kmetijskih zvez je bilo pridelanih le okoli 70.000 ton – polovico manj kot znaša povprečje preteklih let.

To bo najverjetneje vplivalo tudi na zajtrkovalne mize v Evropi in širše: lešniki (italijansko nocciole) so ena glavnih sestavin namazov, kot je Nutella. Strokovnjakinja Ursula Schockemöhle iz nemške tržnogospodarske informacijske družbe AMI pravi:

“Za industrijo bo proizvodnja lešnikovih izdelkov vsekakor dražja. To se bo verjetno poznalo tudi pri maloprodajnih cenah.”

Bo Nutella torej postala še dražja?


Nutella, Nusspli in Ritter Sport že zdaj občutno dražji

Po podatkih primerjalne aplikacije Smhaggle so izdelki iz lešnikov v zadnjih letih že postali precej dražji:

Tedenski horoskop (10. - 16. 11.): Kdo mora paziti na vpliv retrogradnega Merkurja
  • Za 400 g Nutelle je zdaj treba odšteti okoli 4 € – 27 % več kot leta 2022. Samo maja letos se je cena zvišala za 30 centov.

  • Nusspli se je podražil celo za 37 %.

  • Tudi za lešnikove čokolade plačujemo več: Ritter Sport Voll-Nuss zdaj stane dobre 2 €, kar je 65 % več.


Krivci za slabo letino: vreme in škodljivci

Za slabo letino v Italiji sta glavna krivca:

  • Podnebne spremembe: blag zimski čas, močne spomladanske padavine in sušna poletja.

  • Škodljivec: lešnikova stenica (Phylus coryli).

Kmetijska zveza Confagricoltura ugotavlja:

“Nacionalna proizvodnja lešnikov je v prostem padu.”

Tudi zveza CIA govori o “še enem črnem letu” – že tretjem zapored.

  • Leta 2022: 102.000 ton

  • Leta 2023: 85.000 ton

  • Letos: približno 70.000 ton

Več kot 30.000 delovnih mest v Italiji je neposredno ali posredno povezanih z lešniki.


Kakovost lešnikov je prav tako slabša

Letina ni le manjša, ampak so lešniki slabše kakovosti. V Piemontu (najpomembnejši regiji, kjer ima sedež tudi Ferrero, proizvajalec Nutelle) lešniki pogosto odpadejo z grmov že pred zrelostjo. Podobno je v regijah Latium, Kampanija in Sicilija.

Ekologi opozarjajo, da monokulture lešnikov uničujejo pokrajino.

Preberite še: Kate Middleton razkrila skrivnosten napis na ogrlici, opazili so ga le redki, tole v resnici pomeni


Nutella ima težavo – a Ferrero išče druge vire

Ferrero, ki letno proizvede okoli 500.000 ton Nutelle, ima zaradi slabe letine težavo. Čeprav Italija velja za domovino namaza, podjetje že dolgo nabavlja lešnike tudi drugje – predvsem v Turčiji, ki je največji svetovni proizvajalec. A tudi tam je bila letos letina slaba – zaradi pozebe.


Ferrero molči glede cen

Na vprašanje, ali se bo Nutella podražila, pri Ferreru odgovarjajo, da “ne komentirajo oblikovanja cen”. Vendar v prehrambni industriji višje cene surovin običajno prenesejo na kupce, čeprav z nekaj zamika.

Po besedah Schockemöhle bo Nutella doživela manjše podražitve kot surovi lešniki, saj vsebuje le 13 % lešnikov.
Za primerjavo:

  • Nudossi (vzhodnonemška znamka): 36 % lešnikov

  • Baratti & Milano (italijanska vrhunska znamka): 51 % lešnikov


Prihajajo lešniki iz ZDA ali Kitajske?

Strokovnjaki menijo, da bodo proizvajalci morda začeli uvažati lešnike iz ZDA, kjer je bila letina dobra. Možno je tudi, da bo Kitajska v prihodnosti nova dobaviteljica – orehe iz Kitajske že najdemo v nemških diskontih.