Izkušen pek je odkril trik: 1 nepričakovana sestavina poskrbi, da kruh in žemljice ostanejo dolgo sveže

29. 4. 2025
Izkušen pek je odkril trik: 1 nepričakovana sestavina poskrbi, da kruh in žemljice ostanejo dolgo sveže (foto: profimedia)
profimedia

Nihče ne mara kruha in peciva 'od včeraj', niti nekaj ur starega ne. Ko jih kupimo v pekarni, prodajalca običajno vprašamo, ali so sveži, torej ali so pravkar prišli iz pečice.

V trgovinah se svežina preverja z 'dotikom' oziroma pritiskom na kruh, zato boste v vsaki trgovini videli tako imenovane 'profesionalne otipovalce'. Običajno so to starejši ljudje, ki s to tehniko preverijo na desetine hlebcev kruha, preden enega kupijo.

Če se testo po stiskanju hitro vrne v prvotno stanje - je sveže. Če ostane 'sploščen', se mu je bolje izogniti.

Domača peka

Če pečete kruh doma, ste verjetno opazili, da se hitreje postara in bolj drobi kot kruh iz pekarne. Kaj je skrivnost? Katero sestavino dodajo peki, da testo ostane dolgo časa sveže in mehko kot vata?

Trik je v eni nepričakovani sestavini, ki jo poznajo le profesionalci.

"Rok trajanja pekovskih izdelkov, kruha, žemljic in peciva lahko podaljšate tako, da testu dodate žlico medu. Zahvaljujoč tej skrivni sestavini žemljice, žemljice in kruh ostanejo dolgo sveži in se ne drobijo," pojasnjuje profesionalni kuhar iz Haggis Pub & Kitchen.