Sveže na tržnici, doma pa že po eni uri gnile: Izognite se napaki, ki jo mnogi naredijo pri nakupu jagod

21. 5. 2025
Sveže na tržnici, doma pa že po eni uri gnile: Izognite se napaki, ki jo mnogi naredijo pri nakupu jagod (foto: profimedia)
profimedia

Ali veste, kako morate shraniti jagode, da čim dlje ohranijo svoj edinstven okus in aromo?

Sveže nabrane jagode so najboljšega okusa, zato jih je priporočljivo pojesti takoj, ko jih imate pri roki. Če pa se kdo odloči za večje nakupe, je ključno, da sadje pravilno shranite v hladilniku. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, lahko to podaljša njihovo svežino za dva do tri dni, če upoštevate nekaj pravil.

Prvi korak je, da se jagod pred shranjevanjem v hladilniku izogibate pranju. Vlažno sadje veliko hitreje zgnije in postane plesnivo. Drugo pravilo je, da se izogibate tesnemu zapiranju v plastične posode ali vrečke. Pomanjkanje dostopa do zraka negativno vpliva nanje.

Dobro je, da sadje stresete v košaro ali cedilo, ki mu bo omogočilo, da 'diha', ali pa ga razporedite po ravnem krožniku, obloženem s papirnatimi brisačami.

Povrhu lahko prekrijete z drugo plastjo papirnate brisače, vendar je pomembno, da jagod ne zlagate eno na drugo. To jih lahko poškoduje.

Nepričakovan odstop japonskega ministra: javnost je razjezila njegova izjava

Pomembno je tudi, da pred shranjevanjem sadja v hladilniku opravite izbor. Gnilo ali poškodovano sadje uporabite takoj, na primer za kompote ali sladice. Dobre jagode je najbolje pustiti s peclji. To je trik, ki ga uporabljajo znani kulinarični strokovnjaki. Pomaga, da jagode dlje časa ostanejo sveže.

Pomembno si je zapomniti tudi, da jagode, shranjene v hladilniku, izgubijo nekaj svojega okusa in arome. Če jih vzamete ven nekaj minut pred serviranjem, jim to omogoči, da ponovno dobijo polni okus, zaradi česar so še bolj mamljiva poletna poslastica. Vendar pa jagode, tudi če so shranjene v idealnih pogojih, ne smejo ostati v hladilniku več kot dva do tri dni. Prej ko jih pojeste, večja je možnost, da dobite njihovo naravno sladkost in svežino.