Izpoved mame iz Italije: "Želim si, da bi ob izbruhu koronavirusa ravnala drugače." Tukaj so njeni nasveti!

Izpoved mame iz Italije: "Želim si, da bi ob izbruhu koronavirusa ravnala drugače." Tukaj so njeni nasveti! (foto: Profimedia) Profimedia
20. 3. 2020

Katherine Wilson, mama dveh najstnikov, živi v Rimu.

Za portal insider.com je delila svojo zgodbo in naštela, za kaj vse ji je žal. Naštela je, kaj vse bi naredila drugače, če bi o koronavirusu vedela to, kar ves zdaj, ko se je le-ta začel širiti.

S člankom skuša svetovati ostalim, kako naj si dodatno ne zapletejo življenja. "Virus je opustošil državo. Bolnišnice na severu so na robu kolapsa. Enote intenzivne nege so polne ljudi različnih starosti. Starejših oseb je sicer več, a tam so ljudje, stari 40, 50 let. Ulice so prazne, restavracije zaprte. Morate imeti posebno potrdilo, da bi lahko šli s psom na sprehod," pravi Katherine.

Pred zgolj 12 dnevi je bila v Rimu povsem drugačna situacija. Oblasti so zaprle šole in večino športnih objektov, a nič drugega. Najstniki so se zvečer družili s prijatelji, saj so imeli čas in bili so zdravi.

Mame so si pošiljale sporočila z vprašanji: "Kaj boš naredila? Ga boš pustila ven?" Zdaj pravi, da ji je najbolj žal, da je svoja otroka pustila ven v času, ko se je koronavirus začel širiti.

"Najina najstnika sta v hiši dobesedno znorela. Njuni prijatelji so hodili ven, Vlada pa nam ni razložila, da je nujno omejiti njihove aktivnosti. Ker smo mislili, da je to bolezen, ki najstnikov ne prizadene v tolikšni meri, smo jim naročili, naj si umivajo roke in jih pustili na ulice in na druge kraje. Dva tedna pozneje sem dojela, da je to bila velika napaka," pravi.

Zdaj bi rada pomagala drugim, zato je sestavila seznam praktičnih nasvetov, za katerega si želi, da bi ga pred nekaj tedni imela tudi sama.

1. Otroke zadržite doma

Edino, kar bi morda lahko preprečilo ali ublažilo tragedijo v Italiji, je bila socialna distanca. Pri tem ne govorim o družinskih odnosih, temveč o ljudeh, ki niso člani vaše ožje družine. To je edini dostopni in učinkoviti ukrep, ki pomaga pri upočasnitvi širjenja bolezni.

2. Ne skrbite za to, kar delajo drugi starši

Ne ozirajte se na to, da se vam vaš najstnik pritožuje, da drugi starši puščajo svoje otroke ven. Če se čez nekaj tednov izkaže, da ste bili preveč konzervativni ... Nič hudega.

3. Otroke zdaj lahko mirno pustite pred zasloni

Globalna tehnologija je virusu omogočila potovanje s svetlobno hitrostjo, a dala nam je tudi internet, družbena omrežja in Netflix. Nihče ne pričakuje, da se v času pandemije nenehno ukvarjate z otroki. Povsem v redu je, če uro pouka zamenjate z Instagramom. To morate sprejeti.

4. Nakupujte odgovorno!

Ni razloga za kopičenje zalog. Še dandanes je v Italiji dovoljeno, da se ljudje vsak dan odpravijo po nakupih, če je treba, police pa so vedno polne. Namesto kopičenja toaletnega papirja kupite hrano, ki ste si jo vedno želeli skuhati, a niste imeli časa za preizkušanje novega recepta.

5. Zmenite se, da je družina doma - skupaj

Če imate otroka, ki študira v drugem kraju, mu naročite, naj se čim prej vrne domov. Nikoli ne veste, kakšne ukrepe bodo uvedli glede prepovedi prevoza - in kdaj. Če je le možno, raje pojdite nanj, kot pa da bi potoval s kakšnim drugim prevoznim sredstvom.

6. Ne spremljajte obsedeno vsega o koronavirusu

Kot verjetno veste, ta pandemija lahko postane zastrašujoča. Branje o tem dodatno nakopiči stres in tesnobo, zato preigravate apokaliptične scenarije. Raje se osredotočite na tisto, kar lahko naredite sami. Umivajte roke, skrbite za svoje zdravje in ostanite doma!

Priporočamo