Izšla je tretja obsežna knjiga Kena Folleta iz serije Kingsbridge

Izšla je tretja obsežna knjiga Kena Folleta iz serije Kingsbridge (foto: emka.si) emka.si
10. 10. 2018

Najprej je v dveh knjigah izšel prvi del, STEBRI ZEMLJE, nedavno pa prva knjiga drugega dela, SVET BREZ KONCA.

Epski zgodovinski roman je največja uspešnica britanskega pisca Kena Folletta. Pri nas ga poznamo po trilogiji Stoletje, v kateri je opisoval obdobje od začetka prve svetovne vojne do konca minulega stoletja. V seriji Kingsbridge pa se posveča srednjeveški Angliji. Vse knjige je prevedel letošnji Sovretov nagrajenec, Uroš Kalčič.

69-letni Valižan Ken Follett slovi kot avtor vohunskih in zgodovinskih romanov.

Nazadnje smo uživali v njegovi zgodovinski trilogiji Stoletje (Propad velikanov, Svetovna zima, Rob večnosti), njegova največja uspešnica pa ostaja roman Stebri zemlje (The Pillars of the Earth), ki se dogaja v 12 stoletju.

Srednjeveška Anglija se znajde sredi političnega brezvladja, potem ko kralj Henrik I. ostane brez naslednika. Ob plemiških spletkah in krvavih bitkah spremljamo zgodbe treh junakov: iznajdljivega priorja Philipa, ki se odloči, da bo zgradil največjo gotsko katedralo na svetu; zidarja Toma, ki postane menihov arhitekt; ter lepe plemkinje Aliene, ki zaradi očetovega izdajstva ostane brez vsega in mora začeti znova. Po knjižni predlogi so posneli tudi televizijsko nadaljevanko.

Televizijsko priredbo je doživelo tudi nadaljevanje - World Without End - ki je v izvirniku izšla leta 2007. Zdaj imamo tudi slovenski prevod, Svet brez konca.

Dogajanje je postavljeno v 14. stoletje, dve stoletji po koncu gradnje prečudovite gotske katedrale v srednjeveškem Kingsbridgeu, ko se stolnica in pripadajoči samostan znajdeta v središču spletk. Potomci družin, ki smo jih dodobra spoznali v Stebrih zemlje, se v prizadevanju za razvoj mesta in družbeni napredek zoperstavijo pohlepni in pogoltni oblasti, in pred nami se odvrtijo napete osebne zgodbe, ki temeljijo na resničnem zgodovinskem ozadju.

Tudi to delo bo v slovenščini izšlo v dveh knjigah, izid druge je predviden v začetku prihodnjega leta.

Lani je v izvirniku izšla še zadnja knjiga trilogije - A Column of Fire (Ognjeni steber) - ki nas popelje v leto 1558 oz. v čas še dve stoletji kasneje.

O knjigi

  • "Monumentalna mojstrovina, polna spletk, izdajstev in strasti." - Publishers Weekly