Jabolčni kis: Zdrav, a le v pravi meri!

26. 3. 2017 | Vir: Jana
Deli
Jabolčni kis: Zdrav, a le v pravi meri! (foto: shutterstock)
shutterstock

Naraven jabolčni kis vsebuje kar nekaj za zdravje koristnih snovi. A več ni bolje, nasprotno, lahko je celo škodljivo.

Kar nekaj študij potrjuje, da uživanje jabolčnega kisa spodbuja izgorevanje maščob, zavira tek, ureja nivo holesterola in sladkorja v krvi ... Žal pa ima tudi nekaj stranskih učinkov. Ti so še posebej izraziti pri večjih količinah, a previdnost pri uživanju kisa vseeno ni odveč.

Gastropareza

Jabolčni kis upočasni praznjenje želodca, kar je dobrodošlo, saj se tako podaljša občutek sitosti. Vendar če imate gastroparezo, motnjo praznjenja želodca, ki zelo pogosta pri diabetesu tipa 1, se ob uživanju jabolčnega kisa simptomi bolezni lahko poslabšajo. Če imate zraven še diabetes tipa 1, je kontrola krvnega sladkorja močno otežena.

Slabost

Jabolčni kis zmanjša željo po hrani oz. teku, vendar lahko tudi povzroči občutek slabosti in prebavnih težav.

Uničuje zobno sklenino

Kisla hrana in pijača uničujeta zobno sklenino. Študije so bile opravljene predvsem na mehurčkastih pijačah in sadnih sokovih, kjer so v laboratorijih namakali zobe v različne koncentracije kislin. Po štirih urah so zobje izgubili tudi do 20 % mineralov. Čeprav imamo v ustih slino, ki uravnovesi kislino, lahko večje količine jabolčnega kisa povzročijo poškodbe na sklenini in posledično karies zob.

Interakcija z zdravili

Kar nekaj zdravil lahko reagira z jabolčnim kisom:

Zdravila za diabetes: Inzulin ali zdravila, ki spodbujajo nastanek inzulina, lahko v kombinaciji z jabolčnim kisom povzročijo prenizko raven sladkorja v krvi in padec kalija.

Zdravila, ki znižujejo kalij skupaj z jabolčnim kisom, lahko kalij v krvi preveč znižajo.

Diuretiki: Nekatera zdravila za odvajanje vode iz telesa odstranijo tudi kalij. Če jih kombiniramo z večjimi količinami jabolčnega kisa, se lahko raven kalija preveč zniža.

Priporočila

Večina ljudi lahko v mejah normale uživa jabolčni kis brez stranskih učinkov. Začnite z manjšimi dozami in postopoma povečujte na največ dve žlici (30 ml) jabolčnega kisa dnevno. Kis pijte razredčen z vodo in po možnosti po slamici, da se izognete stiku kisa z zobmi. Po zaužitju si usta splaknite z vodo in z umivanjem zob počakajte vsaj 30 minut. Predvsem pa ga prenehajte uživajti, če opazite naštete ali pa kakšne druge stranske učinke.