1 Jagodna pena
Za 4–6 kozarčkov
- 300 g jagod
- 3 beljaki
- 50 g sladkorja
- 150 ml sladke smetane
- 1 žlička limoninega soka
1 Jagode očistite, jih skupaj s sladkorjem stresite v skledo ter s paličnim mešalnikom gladko zmiksajte (ali pa to storite v blenderju).
2 Beljake stepite s ščepcem soli in limoninim sokom v čvrst sneg. Posebej stepite sladko smetano.
3 V stepeno smetano rahlo umešajte približno 1/3 jagodnega pireja. Nato umešajte še preostal pire. Če se slučajno pojavijo grudice, premešajte z metlico.
4 V mešanico jagod in smetane rahlo umešajte najprej približno četrtino stepenih beljakov, nato umešajte še preostale beljake. Mešajte res rahlo, tako da ohranite kar največ zraka v beljakih.
5 Poskusite in po okusu še dodatno sladkajte s sladkorjem v prahu. Kremo napolnite v kozarčke in jih za najmanj 4 ure (še bolje čez noč) postavite v hladilnik.
Namig:
Namesto z beljaki lahko peno pripravite s 60 g kremnega sirnega namaza ali mascarpona, ki ga zmiksate skupaj z jagodami. Mešanico nato umešajte v čvrsto stepeno smetano. Pazite, da ne boste stepali predolgo in se vam bo smetana ločila.
2 Mafini z jagodami in belo čokolado
Za 16 mafinov
- 60 g masla (sobne temperature)
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 jajci
- 250 ml pinjenca (ali tekočega jogurta)
- 400 g moke
- 1 pecilni prašek
- 250 g jagod
- 150 g bele čokolade
1 Pečico segrejte na 180 °C (ventilatorsko na 160°C). Pekač za mafine obložite s papirnatimi manšetami ali temeljito namastite in poprašite z moko.
2 Jagode očistite in narežite na kocke. Ravno tako na koščke nasekljajte belo čokolado.
3 Z mešalnikom penasto stepite maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Nato umešajte še jajca in pinjenec oz. jogurt.
4 Moko zmešajte s pecilnim praškom in umešajte v masleno zmes. Mešajte samo toliko, da se sestavine povežejo. Nato umešajte še jagode in koščke čokolade.
5 S testom napolnite vdolbinice pekača in pecite od 15 do 20 minut, do zlato rjave barve.
6 Pečene mafine vzemite iz pečice in pustite, da se malce ohladijo v pekaču. Nato jih poberite iz pekača in na rešetki ohladite do konca.
Namig:
Enostaven recept, primeren za začetnike in otroke.
3 Tiramisu z jagodami
Za 6 oseb
- 500 g jagod
- 4 žlice sladkorja (oz. po okusu)
- 250 g sira mascarpone
- 5 žlic mleka
- 120 g sladke smetane
- 1 vaniljev sladkor
- sok in naribana lupinica 1/2 limone
- pribl. 150 g biskvitnih piškotov
- 6 žlic soka (jagodnega, pomarančnega ...)
- listki mete za okras
1 Jagode očistite. Približno 100 g jih z žlico sladkorja zmiksajte v pire, 100 g največjih in najlepših prihranite, preostale sesekljajte na kocke, potresite z žlico sladkorja in prelijte z limoninim sokom. Vse do uporabe hranite v hladilniku.
2 Zmešajte mascarpone, dve žlici sladkorja, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Čvrsto stepite smetano. V mascarpone po žlicah umešajte mleko, nato rahlo umešajte stepene smetano in na koncu odcejene kocke jagod. Po okusu še dodatno sladkajte.
3 Po dnu pekača razporedite biskvitne piškote, jih poškropite s tremi žlicami soka in nato nanje nanesite polovico jagodnega pireja. Na pire naložite polovico kreme, gladko poravnajte in obložite z drugo plastjo piškotov. Poškropite jih s preostalim sokom, premažite s preostalim pirejem in obložite s preostalo kremo.
4 Tiramisu pokrijte s prozorno folijo in za najmanj štiri ure postavite v hladilnik.
5 Preden ponudite prihranjene jagode, narežite na rezine in z njimi obložite tiramisu. Okrasite z metinimi lističi.
Namig:
Namesto z jagodnimi rezinami lahko tiramisu okrasite tudi z jagodnim pirejem. Kremo lahko še dodatno obogatite s pomarančnim ali jagodnim likerjem.
Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock