Zaradi osmih pesticidnih ostankov, dveh posebej spornih snovi in previsoke vsebnosti sladkorja so obe marmeladi dobili oceno "pomanjkljivo".
Jagodna marmelada je priljubljena klasika za zajtrk. Na žalost pa Öko-Test razkriva, da nekatere vsebujejo ostanke pesticidov in preveč sladkorja – to velja tudi za sadne namaze Mövenpick in Aldi, ki sta na testu dosegla najslabšo oceno – "pomanjkljivo". Za test je bilo kupljenih in laboratorijsko analiziranih 25 jagodnih sadnih namazov. Rezultat: le osem jih je prejelo oceno "zelo dobro", nekaj se jih je uvrstilo v povprečje.
Pesticidi v izdelkih Mövenpick in Aldi
V sadnih namazih Mövenpick in Aldi je laboratorij odkril sledi kar osmih različnih pesticidov – največ med vsemi testiranimi izdelki. Čeprav so količine majhne, kombinirani učinki pesticidov predstavljajo potencialno zdravstveno tveganje, saj so slabo raziskani. Ena izmed nedavnih študij je celo nakazala povezavo med večkratnimi ostanki pesticidov in Parkinsonovo boleznijo.
Oba izdelka vsebujeta tudi posebej zaskrbljujoče snovi, kot sta:
Cyprodinil – fungicid, ki lahko vpliva na hormonski sistem.
Fludioxonil – še en možni hormonski motilec.
Captan-metabolit – razgradni produkt pesticida, ki velja za verjetno rakotvornega.
Preveč sladkorja
Vsebnost sladkorja je še ena težava:
Aldi: 12,6 g sladkorja na 30 g porcije.
Mövenpick: kar 15,7 g sladkorja – največ med vsemi testiranimi.
WHO priporoča največ 25 g prostega sladkorja na dan. Ena porcija marmelade Mövenpick že pokrije 63 % te meje. Marmelade z več kot 12,5 g sladkorja na porcijo so bile ocenjene slabše.
PVC v pokrovčku
Mövenpick izdelek je dodatno kritiziran zaradi uporabe PVC/PVDC/kloriranih spojin v pokrovčku, ki lahko obremenjujejo okolje in vsebujejo mehčala.
Okus: edina svetla točka
V senzoričnem testu (okus, vonj, tekstura) sta obe marmeladi prejeli oceno "zelo dobro".
Mövenpick: aromatičen, sadni okus po jagodah, rahlo kiselkast, z rahlo zaznavnimi kuhanimi notami.
Aldi: sladek, rahlo kiselkast, z zaznavnimi sadnimi koščki.
Skupna ocena
Zaradi osmih pesticidnih ostankov, dveh posebej spornih snovi in previsoke vsebnosti sladkorja so obe marmeladi dobili oceno "pomanjkljivo".