Previdno, če si pogosto pripravljate jajca - ko opazite to, je treba vedeti: niso varna za uživanje!

8. 6. 2024
Deli
Previdno, če si pogosto pripravljate jajca - ko opazite to, je treba vedeti: niso varna za uživanje! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ja, včasih res težko ugotovimo, ali je kakšno živilo še primerno za uživanje. Svojega zdravja pa nočemo ogroziti, kajne?

Morda ga ne moremo poskusiti, vsebine ne moremo povonjati ali pa to ni več shranjeno v originalni embalaži, na kateri je bil zapisan rok uporabnosti. Datum na embalaži sicer ni vedno zadnji dan, ko je določeno hrano še varno jesti – namreč, medtem ko lahko nekatera živila brez skrbi uživamo tudi po pretečenem roku, druga morda sploh ne dočakajo datuma, če ta niso pravilno shranjena.

Pod pravimi pogoji lahko denimo riž in sušene testenine zdržijo okrog dve leti, konzerve več let, medtem ko se lahko sveže meso in jajca pokvarijo celo pred iztekom datuma, napisanega na embalaži. Toda vemo, da zastrupitev s hrano ni šala. Zlasti jajca so zelo občutljivo živilo. Njihova kakovost in varnost se z vsakim dnem shranjevanja zmanjšuje, zato jih je vedno dobro čim prej porabiti.

Tako preverite, ali so jajca še primerna za uživanje

Jajca, ki so pokvarjena, imajo oster in zelo neprijeten vonj – a da bi to ugotovili, je treba jajce ubiti. Kako pa preverite, ali je jajce še užitno, ne da bi to naredili?

Uporabite test lebdenja in ko boste opazili naslednje, boste vedeli:

Staro jajce bo v vodi lebdelo. Če jajce torej spustite v kozarec hladne vode, bo priplavalo na vrh. Zakaj se to zgodi? Na širši strani jajca (topi konec) je zračni mehurček, ki nastane pri ohlajanju po izvalitvi. S staranjem jajca se velikost zračnega mehurčka povečuje.

Jajce, ki ga je treba takoj oz. čimprej uporabiti, bo ostalo na dnu, vendar se bo rahlo nagnilo oz. obrnilo z ožjim delom navzgor. Sveže jajce pa bo obležalo ravno na dnu.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Jure Godler iskreno o delu sebe, ki je javnosti skrit | Po mojem okusu