Vsak dan je pojedla 3 jajca, niti slutila ni, kaj se ji bo zgodilo

16. 12. 2024
Deli
Vsak dan je pojedla 3 jajca, niti slutila ni, kaj se ji bo zgodilo (foto: Profimedia)
Profimedia

Koliko jajc na teden pa pojeste vi?

Kako priljubljena so jajca kot sestavina za zajtrk, dokazuje velika pozornost, ki jo je pred nekaj meseci požel fitnes trener, ko je v desetih dneh pojedel kar 300 jajc. Če jih pripravimo na pravilen način, lahko iz njih izkoristimo veliko, vendar kljub njihovim zdravstvenim koristim ne smemo pretiravati z uživanjem.

»Kot večina otrok se je tudi moja naklonjenost do jajc začela v otroštvu, najprej s preprostimi pecivi za zajtrk in sendviči z jajčno solato. Ko sem odrasla, sem ugotovila, da so jajca povsod, od quichejev do karbonare. V zadnjih letih so jajca postala modna sestavina za solate, pice in hamburgerje – gastronomska užitja, ki so nastala iz našega naraščajočega zanimanja za lokalno pridelano hrano,« je svojo zgodbo začela Jamie Stathis, novinarka spletne strani The Healthy.

Zaradi vseh zdravstvenih prednosti, ki jih ponujajo jajca, se je Jamie odločila, da bo vsak dan en teden jedla jajca.

Kaj se je naučila med tem eksperimentom?

»Med eksperimentom sem jedla več kot dve jajci na dan, včasih tudi tri. Odločila sem se, da bom vedno imela pri roki trdo kuhana jajca, saj so popoln prigrizek, bogat z beljakovinami, pred treningom ali kot malica sredi dneva. (Če imate radi trdo kuhana jajca, ameriško Ministrstvo za kmetijstvo priporoča, da ostanejo sveža do enega tedna v hladilniku). Še naprej sem pripravljala omlete, fritate in quiche kot preproste, a zdrave načine za uporabo ostankov zelenjave, mesa in sira,« piše novinarka.

Poleg njihove hranilne vrednosti je del privlačnosti jajc tudi njihova enostavna priprava in sposobnost kombiniranja z različnimi okusi. Jamie je svoj teden uživanja jajc začela z mešanico lososa in jajc, iz katerih je pripravila fritato. Postregla jo je na rukoli, ki jo je rahlo pokapljala z limoninim sokom in oljčnim oljem, ter na koncu dodala še feta sir.

Naslednji dan je bil zanjo naporen, saj se je pripravljala na potovanje. Kupila je majhen quiche iz lokalne pekarne in polovico pojedla za kosilo s solato, ostanke pa za zajtrk pred odhodom na pot.

Na svoje veliko presenečenje je Jamie opazila, da ji je redno uživanje obrokov z jajci in zdravimi maščobami pomagalo sprejemati boljše prehranske odločitve. Namesto da bi za zajtrk iz hotelskega bifeja vzela sladek mafin z malo hranilne vrednosti, je raje pojedla dve trdo kuhani jajci. Po njenem mnenju bi jo mafin verjetno pustil lačno po nekaj urah, medtem ko so jo jajca nasitila do malice na letalu.

Blog z univerze Harvard poudarja, da so pretekle zdravstvene smernice priporočale, da ljudje ne zaužijejo več kot eno do dve jajci na teden, saj eno jajce vsebuje približno 200 miligramov holesterola, dnevna meja pa je 300 miligramov. Vendar pa so se smernice spremenile. Danes Harvard Health navaja: »Povprečen zdrav človek verjetno ne bo imel težav, če bo zaužil do sedem jajc na teden.«

Registrirana dietetičarka Blanca Garcia opozarja, da čeprav so jajca »zelo hranljiva ... to ne pomeni, da se jih moramo prenajedati.«

Novo na Metroplay: Juš Milčinski o vodenju Malih sivih celic in kakšen mora biti avtor humorističnih vsebin