Jajčevci: Stoletja so jih gojili le kot okrasne rastline

26. 8. 2017 | Vir: Jana
Deli
Jajčevci: Stoletja so jih gojili le kot okrasne rastline (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Divji predniki jajčevcev izvirajo iz Indije. V Evropo so prek Afrike prispeli v 14. stoletju, a šele v 18. stoletju, ko so razvili nove, manj grenke sorte, so se uveljavili v kulinariki.

Najbolj razširjeni so klasični jajčevci temno vijoličaste barve in hruškaste oblike. A obstajajo tudi svetlejši v barvi sivke, zeleni, oranžni, rumeni, beli in celo črtasti. Njihova oblika je lahko popolnoma okrogla ali pa podolgovata, velikost pa od večje bučke do oreha. Različne sorte jajčevcev se le malo razlikujejo med seboj po okusu in teksturi.

Prehranska vrednost

Jajčevci so odličen vir vlaknin (3,4 g/100 g), dober vir vitamina B1 in B6 ter kalija. Vsebujejo pa tudi baker, magnezij in mangan. Že sama temno vijoličasta barva nakazuje, da gre za pridelek, poln antioksidantov. Ker ima 100 g jajčevcev samo 25 kcal, so tudi primerno dietno živilo.

Nakup in shranjevanje

Jajčevci so najboljši od avgusta do oktobra, ko je njihova glavna sezona. Izberite plodove z napeto, svetlečo in nepoškodovano lupino ter take, ki imajo čvrst in zelen pecelj. Zreli jajčevci se ob rahlem pritisku vdajo, nato pa se lupina hitro povrne v prvotno stanje. Čeprav so na prvi pogled videti trpežni, so jajčevci občutljivi tako za vročino kot mraz. Vedno jih hranimo cele, zavite v plastično vrečko, pri temperaturi okoli 10 stopinj. Prevelikih jajčevcev ne tlačite v predale za zelenjavo, poškodovali boste njihovo lupino in tako pospešili njihovo propadanje.

Priprava

Jajčevci sami nimajo izrazitega okusa, tega pridobijo z načinom priprave, začimbami in ostalimi sestavinami v jedi. Še vedno lahko zasledite nasvete, da je treba jajčevce pred pripravo narezati, nasoliti in pustiti vsaj 30 minut, da izločijo vodo in z njo grenke snovi. Ker so novejše sorte jajčevcev manj grenke, ta korak ni potreben. Vendar nasoljeni jajčevci med peko oz. cvrenjem vsrkajo precej manj olja. Jajčevci so kot goba, vsrkali bodo toliko olja, kot jim ga boste dodali. Zato bodite zmerni, da te nizko kalorične zelenjave ne pretvorite v visoko kalorični obrok.

Vera Simončič

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ