Jamie Oliver z recepti za zdravje in srečo: Superhrana za vsak dan!

25. 9. 2016
Deli
Jamie Oliver z recepti za zdravje in srečo: Superhrana za vsak dan! (foto: profimedia)
profimedia

»To je moja najbolj osebna knjiga doslej,« piše uvodoma v svoji novi knjigi Superhrana za vsak dan slavni kuharski mojster Jamie Oliver. S knjigo, ki je polna polnovrednih in uravnoteženih obrokov, ki bodo hkrati nasitili in razvajali vaše brbončice, želi ljudi navdihniti k bolj zdravemu, srečnemu in polnemu življenju.

»Pri tej knjigi sem si zadal nalogo, da spoznam nekaj najboljših strokovnjakov na področju zdravja in nutricionistike – zdravnike, znanstvenike, profesorje – in obiščem nekatere kraje na svetu, veljajo za najbolj zdrave, nato pa pridobljene informacije predelam in vam posredujem najpomembnejše.«

Recepti v knjigi Superhrana za vsak dan so tako plod intenzivnega raziskovanja in novopridobljenih znanj na podlagi tridesetih let izkušenj v kuhinji.

Prav vsak od receptov 30 zajtrkov, 30 kosil in 30 večerij se drži vodil popolnega in uravnoteženega obroka in zdravih količinskih omejitev. Še več. Če mislite, da mora biti zares zdrava hrana tudi draga, vas bo presenetil podatek, da je Jamiejeva ekipa setavine za te obroke kupovala v supermarketih, v lokalnih mesnicah in ribarnicah ter pri tem v povprečju porabila le okoli 3,20 evra na porcijo (po cenah v letu 2015).

Ključ uspeha je uravnotežen obrok!

Verjetno nam boste pritrdili, če zapišemo, da je uravnoteženost pri prehrani ključnega pomena.

Ampak kaj to sploh pomeni?

Jamiejev dedek je imel za to naslednji preprosti izrek: »Uživajmo vse zmerno ter povrhu še malce tistega, kar nam je všeč.« To, pravi Jamie, velja še dandanes. »Tudi nutricionisti si kdaj privoščijo torto!«

Če pa si uravnotežen obrok pogledamo malce bolj strokovno, bi bilo uravnoteženo razmerje prehranskih skupin v obroku najverjetneje videti nekako takole:

  • Zelenjava in sadje – ena tretjina obroka
  • Škrobnati ogljikovi hidrati (kruh, riž, krompir, testenine) – ena tretjina obroka
  • Beljakovine (meso, ribe, jajca, stročnice, drugi nemlečni viri) – približno šestina obroka
  • Mlečni izdelki in mleko – približno šestina obroka
  • Maščobe / hrana z veliko sladkorja – poskušajte jih uživati kar najmanj

Vsi Jamiejevi obroki v knjigi Superhrana za vsak dan so sestavljeni po teh načelih, poleg tega pa njegovi recepti za zajtrk praviloma vsebujejo 400 kalorij na porcijo, manj kot 4 g nasičene maščobe in manj kot 1,5 g soli, medtem ko vsa kosila in večerje premorejo manj kot 600 kalorij naporcijo, 6 g nasičenih maščob ter manj kot 1,5 g soli. Tudi zato lahko recepte iz poglavij kosila in večerja uporabljate tudi mešano.

Jamie Oliver nam polaga na srce!

In kaj je poleg skrbno premišljenih in preizkušenih receptov okusnih in uravnoteženih obrokov Jamie Oliver še želel predati v dobrobit javnosti?

  • »Če bi moral izpostaviti eno stvar, za katero želim, da jo odnesete od te knjige, je: jejte zajtrk! Preprosto. Zajtrk je izjemen obrok, ki ga pogosto izpustimo, a je izredno pomembna popotnica za uspešen dan. Ne samo da se s tem izognemo predčasni lakoti in grizljanju priboljškov z veliko maščobe ali sladkorja, temveč dobimo jutranji šus mikrohranil, kot so železo, vlaknine, vitamin B in vitamin D. Ugotovili so, da če preskočimo zajtrk, vnosa teh hranil čez dan najverjetneje ne bomo nadomestili. Zato sprejmite koristno navado in svojemu dnevu postavite dobre temelje.«

Da bi vas na tem mestu navdušili za zajtrk, si iz njegove knjige izposojamo naslednji recept za okusne smutijeve palačinke z jagodičjem, banano, jogurtom in oreščki!

jagodičje

Super zajtrk!

Smutijeve palačinke a la Jamie Oliver

Za 4 porcije boste potrebovali: 320 g borovnic ali malin, 1 zrelo banano, 170 ml polposnetega mleka, 1 večje jajce, 250 g polnozrnate moke z dodanim pecilnim praškom, cimet v prahu, 30 g mešanih nesoljenih nasekljanih oreščkov (orehi, pekani, lešniki) in manukin med.

Priprava: V mešalniku zmeljemo polovico borovnic ali malin, olupljeno banano, mleko, jajce in moko v gladko zmes za palačinke. Prelijemo v skledo in vmešamo preostanek jagodičevja. Veliko ponev s premazom proti prijemanju postavimo na srednje močan ogenj. Ko je ponev vroča, vanjo vlijemo dovolj zmesi, da naredimo večje ali manjše palačinke (po želji). V obeh primerih palačinke pečemo par minut na vsaki strani, da so hrustljavo in zlato rumeno zapečene. Jamie Oliver jih včasih obrne in peče še dodatnih 30 sekund na vsaki strani, da so res superhrustlajve. Vsako palačinko postrežemo takoj, ko je gotova, medtem pa nadaljujemo s peko novih.

Jamie palačinke najraje postreže tako, da jih prereže na pol, da se pokaže slastno sadje, in jih včasih okrona še s kepico jogurta, ščepcem cimeta, potrese s popraženimi oreščki in prelije z malce tekočega medu.

So se vam pocedile sline že ob samem branju Jamiejevega recepta?

Morda si boste želeli nadaljevati razvajanje borbončic tudi kasneje v dnevu z naslednjim receptom za kosilo iz taiste knjige, ki pa ga je že mogoče najti v obliki navodil, ki jo imate najraje ...

Priporočamo v branje in ravnanje!

Superhrana za vsak dan – Jamie Oliver

Superhrana za vsak danSuperhrana za vsak dan je težko pričakovano novo delo najpriljubljenejšega kuharja na svetu – recepti za zdravje in srečo, ki je pred dnevi v slovenskem prevodu izšlo tudi pri Mladinski knjigi.

Jamie Oliver je svetovna zvezda na področju kuhanja in prehranskih kampanj. V šestnajstletni karieri snemanja kuharskih oddaj in izdajanja knjig je navdihnil na milijone ljudi, da so se lotili kuhanja in uživanja sveže, okusne hrane. Z dobrodelno organizacijo Jamie Oliver Food Foundation in vsakoletnim dogodkom Food Revolution Day želi izboljšati življenje ljudi po vsem svetu z izobraževanjem o boljši prehrani.

Jamie je začel kuhati pri osmih letih v pubu svojih staršev The Cricketers v mestu Clavering v grofiji Essex v Angliji. Po šolanju je začel delati kot chef, kar ga je pripeljalo v The River Café, kjer ga je opazila televizijska produkcijska ekipa. Tako se je leta 1999 začela serija Goli kuhar.

Leta 2001 je prenehal snemati serijo in odprl restavracijo Fifteen v Londonu, ki še danes usposablja težavno in zapostavljeno mladino za delo v gostinstvu. Nekaj let zatem je začel pozivati k izboljšanju kakovosti šolske prehrane v Združenem kraljestvu, kar je prispevalo k velikim spremembam v šolski prehrani. Njegova Fundacija upravlja restavracijo Fifteen restaurant in program vajeniškega usposabljanja v Londonu, sestrski restavraciji v Cornwallu in Amsterdamu in središča Jamiejevega t. i. Ministrstva za prehrano (Ministry of Food Centres) v Združenem kraljestvu in Avstraliji. Jamie je zasnoval tudi tečaje Home Cooking Skills, ki potekajo v srednjih šolah, in Kitchen Garden Project, novi program izobraževanja osnovnošolcev o gojenju vrtnin in pripravi hrane. Jamie Oliver Food Foundation v ZDA poskuša izboljšati znanje šolarjev, podjetij in skupnosti o primerni prehrani, s programi, ki potekajo v sodelovanju s partnerji, pa se to znanje trudi prenesti tudi širše.

V njegovi uspešni poslovni mreži so mednarodne verige restavracij Barbecoa in Jamie's Italian po vsem Združenem kraljestvu in drugod po svetu, poleg tega pa še cela paleta živilskih in neživilskih izdelkov, ki jih prodajajo po vsem svetu.

Jamie Oliver redno piše za svojo revijo Jamie Magazine, se pojavlja na svojih kanalih spletnega portala YouTube z imenoma »Jamie Oliver's Food Tube« in »Drinks Tube«, razvil je pet nagrajenih aplikacij za telefone in napisal šestnajst uspešnih knjig, od katerih je številne spremljala tudi televizijska serija. Živi v Londonu in Essexu z ženo Jools in njunimi štirimi otroki: Poppy, Daisy, Petal in Buddyjem.

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču