Janet Jackson, Radiohead in The Cure se bodo zapisali v Dvorano slavnih rock and rolla

Janet Jackson, Radiohead in The Cure se bodo zapisali v Dvorano slavnih rock and rolla (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
14. 12. 2018

Pop pevka Janet Jackson, rock skupina Radiohead in zasedba The Cure so si prislužili vstop v Dvorano slavnih rock and rolla v letu 2019. Pridružili se jim bodo kantavtorica Stevie Nicks, skupini Def Leppard in The Zombies ter zasedba Roxy Music. Koncert v počastitev vpisa bo 29. marca v New Yorku.

Janet Jackson, ki je zaslovela v 80. letih z družbeno zavednimi, seksualno provokativnimi in plesnimi skladbami, bo v Dvorano slavnih rock and rolla vključena, ker ta muzej v ameriškem Clevelandu širi pojmovanje rocka, pri čemer ga ne dojema zgolj kot glasbeni žanr, ampak bolj kot določeno držo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mlajša sestra kralja popa Michaela Jacksona je leta 1986 z albumom Control zaznamovala klubsko sceno v New Yorku, prepoznavnost pa je zgradila tako z zapletenimi koreografijami in drzno modo kot z glasbo. Mnogi poznavalci industrije po poročanju AFP menijo, da bi si vpis v muzej zaslužila že zdavnaj. Po pravilih je sicer glasbenik lahko vanj vključen 25 let po prvi objavi glasbe.

Britanska skupina Radiohead je zaslovela v 90. letih po zaslugi balade Creep. Art rock zasedba, ki jo vodi pevec in tekstopisec Thom Yorke, se rada poigrava z zvokom, mednarodno slavo pa ji je prinesla tretja studijska plošča OK Computer, na kateri je tematizirala odtujenost v sodobnem svetu.

The Cure so začeli izdajati glasbo v poznih 70. letih s prvencem Three Imaginary Boys ter postali predstavniki post punka in novega vala v Veliki Britaniji. Komercialni uspeh so dosegli s skladbami, kot so Let's Go to Bed, Just Like Heaven, Lovesong in Friday I'm in Love.

Ameriška pevka in tekstopiska Stevie Nicks je v Dvorani slavnih rock and rolla že zapisana kot članica skupine Fleetwood Mac, tokrat pa si je prislužila še samostojni vpis.

Def Leppard je še ena britanska rock skupina, nastala v poznih 70. letih. Znana je po skladbah, kot sta Let's Get Rocked in Have You Ever Needed Someone So Bad. The Zombies z začetka 60. let, prav tako iz Velike Britanije, so uspeli s pesmijo She's Not There leta 1964, uspešnici sta bili tudi Tell Her No leto kasneje in Time of the Season leta 1968. Prav tako iz Velike Britanije pa so tudi Roxy Music, ki jih je leta 1970 ustanovil Bryan Ferry. Zasedba je rock združila z elementi elektronske glasbe.