Jani van Loghem: "Lepi ljudje izžarevajo samozavest"

“Rad imam ravnotežje med znanostjo in kreativnostjo.” (foto: Foto: Vid Rotar) Foto: Vid Rotar
Vir: Story
12. 6. 2019

Estetska medicina je v nekaterih krogih še vedno tabu tema, zato je pogovor z nekom, ki razbije predsodke, v poseben užitek.

Nizozemski strokovnjak Jani van Loghem je velik estet, ki si je v estetski medicini ustvaril pozitiven sloves po Evropi. Le redki pa vedo, da je bil zdravnik nekoč tudi didžej, za mešalko pa ob priložnostih skoči še danes.

Story: Kako se je začela vaša ljubezen do lepega? Ste ta čut razvili že v otroštvu?

Moj dedek je bil profesor imunologije na amsterdamski univerzi in ustanovitelj centralnega laboratorija za transfuzijo krvi. V svojem laboratoriju je imel številne slike moderne umetnosti, saj je verjel, da ravno umetnost spodbuja kreativni um raziskovalcev. Tako lahko ostanejo odprtih misli, da vidijo še kaj drugega, ne le tisto, kar iščejo. Bil je velik ljubitelj umetnosti in ustvaril je veliko zbirko tako za svoj dom kot laboratorij. Kot otrok sem vsak prost vikend preživel v njegovi hiši, kjer sem se naučil spoštovati različne oblike umetnosti. Ravno tako je izdeloval skulpture čudovitih golih žensk. S tem se je morda začel razvijati moj čut za estetiko.

Story: Katera je največja zmota ljudi o estetski medicini?

Nizozemska bo julija sprejela poseben zakon. Veseli me, da bo po sedmih letih boja estetska medicina končno postala del uradne zdravstvene specializacije. Torej ob boku drugih zvrsti medicine, kot sta dermatologija in plastična kirurgija, bomo estetski zdravniki imeli svoje mesto in zaščiten naziv. Zdaj bomo končno prepoznani kot veja zdravstva, kar tudi smo. Prehodili smo dolgo pot. Odziv javnosti in preostalih zdravstvenih strok je bil sprva zelo negativen, opisovali so nas kot komercialne kavboje, ki delajo le za denar, in popolnoma pozabili na naše gonilo, da pomagamo ljudem.

Story: Nemogoče se je izogniti temu vprašanju: Kakšna je torej vaša definicija lepote?

Menim, da lepi ljudje izžarevajo samozavest. To te naredi še toliko bolj privlačnega, torej, če se počutiš lepega, potem to si. Vendar pa je lepota lahko dosti bolj objektivna. Če so elementi obraza proporcionalni in v ravnotežju, obraz prepoznamo kot lep. V zdravstveni literaturi je bilo napisanih že veliko besedil v želji po okvirjanju lepote z znanstveno formulo. Morda je najprivlačnejša teorija zlati rez. Sam se velikokrat zanesem na zlati rez, še večkrat pa zaupam lastnemu občutku. Rad imam ravnotežje med znanostjo in kreativnostjo.

Story: Kdo vam je v navdih na vaši poti?

Menim, da moji stari starši. Moj dedek je bil ravno tako zaslužen za rojstvo nove medicinske specializacije, bil je prvi profesor imunologije v Evropi. Moja babica, torej njegova žena, je bila doktorica dveh področij in je položila temelje genetike in imunologije. Skupaj sta objavila na tisoče znanstvenih besedil in sta v veliki meri zaslužna, da tudi sam dokončujem doktorat.

Story: Vaša druga strast je glasba. Kako vam uspe združevati življenje za mešalko in vašo drugo, zdravniško plat?

(smeh) Kot študent mi je uspelo usklajevati obe, danes pa to počnem le še za zabavo. Ker poznam nekaj trikov in znam mešati glasbo, me še danes pogosto vprašajo, ali bi nastopil. Sem pod okriljem posebne agencije, tako igram v manjših klubih in na zabavah, vendar v to ne vlagam več veliko časa.

Story: Obstajajo kakšne vzporednice med tema dvema vidikoma vašega življenja?

Menim, da je kar nekaj vzporednic. Ko se predstavljam na mednarodnih kongresih in uporabljam injekcije pred tisočglavo množico zdravnikov, se počutim udobno. Rad sem del dobrega šova. Ustvarjam zgodbo, potek nadzorujem z vrhunci. Menim, da sem se to naučil še v času, ko sem bil didžej. Odziv množice je povsem odvisen od tvojega toka glasbe.

Naraven videz ustnic

Jani van Loghem je bil gost ob predstavitvi regijske kampanje Ustnice - ogledalo emocij, ki je v aprilu potekala v Zagrebu. Predstavili so zadnjo novost na področju estetske medicine za oblikovanje in volumen ustnic. Inovativna medicinska proizvoda iz hialuronske kisline se v rokah strokovnjakov dopolnjujeta kot črtalo in šminka za ustnice, ki v kombinaciji omogočata popolnoma naraven videz ustnic.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Vid Rotar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story11/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 11/2019

Story 11/2019, od 23. 05. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri