Janja Štrumbelj: Majhna in slastna potica

Janja Štrumbelj: Majhna in slastna potica (foto: Mankica Kranjec) Mankica Kranjec
Vir: Lady
20. 11. 2016

Janja Štrumbelj je kolegico iz tujine želela povabiti na znamenito slovensko potico. Ugotovila je, da jo je v kavarnah in slaščičarnah praktično nemogoče dobiti. Ovira je postala priložnost in rodila se je zamisel za manjšo, bolj praktično tradicionalno slovensko potico v miniaturni obliki, ki je pripravljena za dopeko in jo lahko pojemo v le nekaj grižljajih.

Ročno izdelane LePotičke s tremi okusnimi nadevi (čokolada, oreh in sliva) lahko najdete na Sparovem oddelku zamrznjenih živil in jih doma preprosto spečete v pečici. Potičke je Janja predstavila tudi v okviru projekta Štartaj Slovenija, ki ga lahko spremljate na POP TV. S svojim videzom in okusom je ravno pravšnja za praznični ali nedeljski posladek, izvirno pogostitev ali nepozabno darilo.

Janja Štrumbelj je začetke svoje podjetniške poti opisala tako: "Po izobrazbi sem ekonomistka in po 17 letih dela v računovodstvu sem spoznala, da to nikakor ni moj sanjski poklic. Že od nekdaj uživam v vsem, kar je povezano s kulinariko, in tako sem precej po naključju dobila možnost, da se podam v novinarske vode. Pustila sem redno službo in vstopila v zame popolnoma nov svet. Kot novinarka sem pokrivala predvsem področje gastronomije, turizma in zdravega načina življenja. Z velikim navdušenjem sem se spoprijemala z novimi izzivi, vendar sem po petih letih začutila, da bo treba spet obrniti list. Zaradi želje po večji kreativnosti in samostojnosti v karieri sem se odločila za podjetništvo, saj sem čutila, da s svojim znanjem in izkušnjami lahko naredim nekaj več."

Mini potičke

Od ideje do končnega izdelka je preteklo kar nekaj časa.

"Ideja o mini potičkah je začela tleti poleti 2012, ko sem potico zaman iskala po ljubljanskih kavarnah, kamor sem želela prijateljico iz tujine povabiti na kavo in kos potice. Ugotovila sem, da turisti sploh ne morejo poskusiti slovenske potice, čeprav jo ponosno predstavljamo kot eno najbolj reprezentativnih tradicionalnih slovenskih jedi. Opazila sem tudi, da so na pogostitvah velike kose potice rezali na majhne koščke, ki so razpadali in še tako lepo zavita potica je s tem izgubila svoj sijaj. Mislila sem si, da bi bilo prav fino, če bi bila potica tako majhna, da je ne bi bilo treba rezati in še ob kavi bi jo lahko stregli kot npr. rogljičke. Po naključju sem v trgovini zagledala primerne modelčke in ideja je bila na dlani. Nekaj mesecev sem doma vsak prosti čas valjala testo, mešala nadeve in pekla mini potičke. Iskala sem kombinacijo testa in nadeva, ki je najbolj okusna in ki najdlje ostane sveža, zato sem se udeležila vseh možnih tečajev peke potice in preizkusila na desetine receptov. Veliko sem se ukvarjala tudi s postopkom izdelave, saj sem se zavedala, da moram razmišljati o množični proizvodnji. Hitro mi je postalo jasno, da bom za resen posel potrebovala partnerja iz prehrambene stroke. V začetku 2014 sem se povezala s podjetjem Jezeršek, kjer so mojo idejo takoj razumeli in mi ponudili pomoč pri razvoju izdelka. Ko smo v Jezerškovi slaščičarski delavnici preizkušali moje recepture, se je med testno peko izluščila ideja o zamrznjenih potičkah za dopeko. Po nekaj poskusih se je izkazalo, da so te celo veliko boljše, kot pa če smo jih takoj spekli do konca. Recepture in postopek izdelave smo izpopolnili do te mere, da je možno izdelovati večje količine. Izdelava potičk sedaj poteka pri Jezerškovih in je še vedno povsem ročna. Ker mi ni bilo treba skrbeti za neposredno proizvodnjo, sem lahko več časa in sredstev namenila razvoju ponudbe pod lastno blagovno znamko le Potica, ki je na trg prišla jeseni 2014."

In da je potica prava, je potrdila tudi avtoriteta na tem področju, prof.dr. Janez Bogataj. "Ko sem po nekaj poskusih ugotovila, da je mini potičke možno izdelovati, sem idejo najprej predstavila prof. dr. Janezu Bogataju. Potica je namreč slovenska kulinarična posebnost in tradicionalna jed, ki jo Slovenci dojemamo dokaj čustveno, saj jo povezujemo s prazniki, družino, domom ... Zato me je zanimalo mnenje etnologa o 'modernizaciji' potice oziroma prilagoditvi sodobnim potrebam. Prof. Bogataj je bil nad mojo idejo navdušen in mi je dal ključno motivacijo, pa tudi koristne usmeritve za nadaljnji razvoj ideje," je navdušeno povedala Jana, ki je tako dobila potrdilo, da so njene potice prava slovenska jed.