Janko Kodila: Strokovnjak za prekmursko šunko

Janko Kodila: Strokovnjak za prekmursko šunko (foto: osebni arhiv ) osebni arhiv
Vir: Nova
2. 10. 2018

Ob obisku Prekmurja ne moremo mimo tega, da ne obiščemo tudi šunkarne, v sklopu katere sta trgovina s pogledom na sušilnice pod slamnato streho in restavracija s čudovito teraso.

Družinska zgodba, ki jo Janko Kodila nadaljuje, je na tem delu Slovenije zapisana z veliko začetnico. Prekmurje se zagotovo lahko pohvali z izjemno kulinariko in izbranimi dobrotami, ki prihajajo tudi iz Makrišavc, kjer stoji šunkarna Kodila. Janko in Helena Kodila nadaljujeta tradicijo, ki jo je začel že njegov oče, in letos so obeležili 25. obletnico. "Pred 25 leti smo kot družina odprli prodajalno mesa, v kateri so bili predvsem kupci iz lokalnega okolja. Oče je bil velik strokovnjak za meso in znanje, ki sem ga dobil, sem prilagodil trendom in željam današnjega kupca," pove Janko Kodila.

"V vseh teh letih je bilo v družinsko podjetje vključena cela družina – oče mama in sestra. Danes pa ima pomembno vlogo moja žena Helena, ki skrbi za marketing in za naše goste, ki si pridejo ogledat naše degustacijsko promocijski center v Markišavcih. Skozi leta smo razširili prodajo po vsej Sloveniji in v zadnjih dveh letih prodajmo tudi na tujih trgih (Avstrija, Nemčija, Francija, Medarska in Hrvaška)." Danes je Kodila prepoznavno ime kulinaričnih mesnih specialitet, med katerimi je zagotovo najvišje uvrščena prekmurska šunka. "Prekmurska šunka je naš najbolj žlahten izdelek in na leto je izdelamo pribl. 3000 kosov. V preteklosti ni bila tako prepoznana kot danes, ko je v EU zaščitena kot kulinarična posebnost iz Prekmurja. Z zaščito je šunka postala zelo pomemben izdelek, ki poleg prekmurske gibanice skrbi za prepoznavnost kulinarično podobo Prekmurja," še pove Janko, ki je postal vodilni člen projekta Gourmet over Mura, v katerega je vključenih sedem izvrstnih družinskih zgodb. "Na Gourmet over Mura se gost lahko poda od nas do Vinarstva Marof, pivovarne Bevog, gostilne Rajh, vinarstva Steyer, oljarne Kocbek in domačije Firbas."

Besedilo: MIMA // Fotografija: osebni arhiv

Priporočamo