Jared Diamond v Pretresu o tem, zakaj so nekatere države odpornejše na krize!

Jared Diamond v Pretresu o tem, zakaj so nekatere države odpornejše na krize! (foto: profimedia) profimedia
10. 10. 2019

Opozarjamo na izid slovenskega prevoda knjige, ki se je znašla tudi na seznamu priporočenega poletnega branja Billa Gatesa za leto 2019!

Jared Diamond, profesor geografije na Kalifornijski univerzi in eden največjih zvezdnikov poljudnoznanstvene literature, je v svojih prelomnih svetovnih uspešnicah Puške, bacili in jeklo ter Propad civilizacij preoblikoval naše razumevanje vzpona in propada civilizacij. Zdaj, ko se po vsem svetu porajajo krize, nam razkriva, zakaj so nekatere države odpornejše in vzdržijo tudi strašanske pretrese.

V razburljivem popotovanju v bližnjo preteklost spoznamo, kako je šesterica držav preživela katastrofe (od prisilnega odpiranja Japonske v svet do sovjetskega napada na Finsko in okrutne Pinochetove vladavine v Čilu) s pristopom selektivnih sprememb, ki ga pogosteje povezujemo z osebnimi travmami. Diamond poudarja edinstvene vzorce v načinu, kako so si te zelo različne sodobne države od pretresov opomogle. Ozre se tudi na najresnejše grožnje, ki nam jih lahko prinese prihodnost, in se sprašuje o nevarnosti, da Združene države in tudi ves svet zapravljajo svoje naravne prednosti in vztrajajo na grozljivi poti v katastrofo.

Je takšna usoda neizogibna ali pa se morda lahko vendarle česa naučimo iz preteklosti?

Bill Gates je zgolj eden od Diamondovih zvestih bralcev, ki je v to prepričan.

Priporočamo v branje!

PretresDiamond v knjigi Pretres poglobljenemu zgodovinskemu, geografskemu, biološkemu in antropološkemu pregledu, ki je značilen za vse njegove knjige, dodaja psihološko razsežnost in razkriva dejavnike, ki vplivajo na odzive na velikanske težave tako pri državah kot posameznikih. Zato to delo ni le nadvse poglobljeno in vsebinsko obsežno, temveč je tudi avtorjeva najbolj osebna knjiga doslej.

  • »Knjiga izvrstno opisuje različne načine, kako se države spopadajo s krizami, njene ugotovitve pa bi lahko pomagale človeštvu kot celoti, da se spopade z današnjo globalno krizo.« - Yuval Noah Harari (avtor knjige Sapiens, kratka zgodovina človeštva)