Jayadev Jaerschky: Krija joga – priročnik do notranje svobode

Jayadev Jaerschky: Krija joga – priročnik do notranje svobode (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
4. 2. 2023

»Že kanček te notranje religioznosti vas bo rešil strašnih strahov in gromozanskega trpljenja.« Šri Krišna v Bhagavadgiti.

Krija joga je starodavna in močna tehnika osvoboditve, preobrazbe in razsvetljenja. Paramhansa Jogananda, ki jo je v svoji Avtobiografiji jogija opisal kot ‘letalsko pot’ in ‘najlažji, najučinkovitejši in najbolj znanstveni način za približevanje Neskončnemu’.

Krija joga je znanost o telesu, umu in duhu. Knjiga Krija joga vsebuje tehnike, ki so zelo starodavne, skrivnostne in znanstvene. Ta joga omogoča hkraten razvoj našega telesa, uma in duše, tj. duha. V trenutku, ko začnemo vaditi krija jogo, se lahko zlahka in takoj telesno, duševno, moralno, intelektualno in duhovno dvignemo.

Knjiga Krija Joga: Priročnik za notranjo svobodo je izčrpen vodnik po praksi krija joge, ki jo je v osnovi razvil Paramhansa Jogananda. Med izjemnimi učitelji krija joge je tudi Jayadev Jaerschky, ki že več kot trideset let preučuje jogo in meditacijo. Je učenec velikega hindujskega učitelja Paramhanse Joganande prek njegovega neposrednega učenca svamija Krijanande. Jayadev živi in poučuje v centru Ananda v Assisiju, kjer trenutno vodi evropsko šolo Scuola Di Ananda Yoga.

Napisal je že deset knjig o jogi (v slovenščino že prevedena JOGODA), leta 2014 je bil imenovan za krijačarjo, torej pooblaščenega za podeljevanje iniciacije v krija jogo.
Krija Joga: Priročnik za notranjo svobodo v celoti in na dostopen način predstavlja številne vidike krija joge: od njene zgodovine, filozofije, subtilnosti prakse do priprave na iniciacijo. Je neprecenljivo besedilo za vse, ki se želijo naučiti ali poglobiti svoje razumevanje te starodavne znanosti, ki je tako dolgo ostajala skrivnost. In ne le to, je tudi zakladnica praktičnih orodij in tehnik za vse, ki se želijo poglobiti v čudovito pustolovščino notranjega potovanja!

Duhovna knjiga vam ponuja priložnost, da se vkrcate na letalo krija joge in poletite naravnost v večno lepoto lastnega Jaza. Starodavna osvobajajoča znanost Krija joge, ki je bila skozi zgodovino dolgo časa skrivnost, še nikoli ni bila predstavljena tako popolno, globoko in hkrati dostopno.

Krija joga je meditativna praksa, katere cilj je doseči notranjo svobodo s pomočjo fizičnih in mentalnih položajev ter nadzora dihanja. Knjiga se začne z uvodom v krija jogo, sledijo pa poglavja, ki opisujejo različne oblike krije in njihove koristi. Je sistem meditacij in tehnik, ki se uporabljajo za doseganje najvišjih stopenj zavesti. Krija joga je posebna oblika hatha joge, ki jo je razvil Paramhansa Jogananda in ta knjiga je napisana v njegovem slogu in vsebuje podrobna navodila za vadbo krija joge.

Krija joga je praksa, ki pomaga odstraniti ovire na poti do notranje svobode z uporabo posebnih položajev in dihalnih tehnik. V tej knjigi Jayadev Jaerschky podaja podrobna navodila, kako izvajati te vaje in kako z njimi pridobiti nadzor nad svojim življenjem.

Krija jogo je prvotno razvil Paramhansa Jogananda v dvajsetih letih 20. stoletja. Svoje učenje je utemeljil na Svetasvatara Upanišadu, ki pravi: "Jaz je Brahman (Bog)."

To idejo so v zgodovini raziskovali na različne načine, vendar je bil Jogananda med prvimi, ki je na njej ustvaril celovit sistem. V priročnik za notranjo svobodo Jaerschky predstavi informacije o krija jogi z več različnih vidikov - vključno z znanstvenimi raziskavami o njeni učinkovitosti kot metodi za samouresničitev; osebnimi pričevanji ljudi, ki to prakso uporabljajo že vrsto let; in zgodovinskimi referencami, ki kažejo, kako se je skozi čas spreminjala.

Knjiga Krija joga je navdihujoča in opisuje enega najbolj skrivnih naukov filozofije joge. Napisana je na način, da vodi vse, ki imajo minimalno ezoterično znanje, in tiste, ki bi radi, da KRIJA postane sestavni del njihovega življenja, po jasni in razumljivi poti z veliko pozornosti do podrobnosti.

V knjigi boste tudi spoznali, mojstre krija joge, krija joga kot pot za samouresničevanje, višje krije ter kako prejeti iniciacijo v krijo in kako uporabiti krija jogo kot način življenja.

Krija joga je opisana kot "znanost miru", katere cilj je pomagati ljudem doseči notranjo svobodo in razsvetljenje. Knjiga je v samem bistvu razdeljena na štiri dele: Osnove, fizična praksa in položaji, pranajama in meditacijske prakse.

Vsako poglavje vključuje podrobne opise prakse in kako jo lahko uporabimo za meditacijo in duhovno rast. Knjiga podrobno obravnava vsako meditacijo, vključno z navodili za sedeče položaje, dihalne tehnike in naprednejše prakse, kot sta notranje gledanje in petje mantre.

Spoznali boste tudi metode, ki jo uporabljajo številni jogiji in njihovi učenci, da bi dosegli notranjo svobodo. Vadite jo lahko kot način za doseganje razsvetljenja ali kot način za očiščenje duše, da boste lahko živeli srečno življenje.

Vključuje tudi posebne dihalne tehnike, ki jih je poučeval Jogananda v dvajsetih letih 20. stoletja. V knjigi so razdelane teme kot so: petje, dihanje, meditacija in zvočno umetništvo.

Poglavje "Petje&"; govori o tem, kako je treba peti pri izvajanju krija joge, zakaj je treba peti, kaj počne vsaka čakra in kako si s petjem na različne načine pomagati. Obravnava tudi pomen petja z drugimi, ki prav tako izvajajo krija jogo, da se lahko učite drug od drugega in skupaj izboljšate svojo prakso!

V poglavju "Dihanje"; je razloženo, kako morate dihati med izvajanjem krija joge, da boste dosegli globlje stanje zavesti in izkusili več notranje svobode!

Pri poglavju "Meditacija"; se bralci naučijo, kako lahko učinkovito meditirajo z različnimi vrstami meditacije, kot je meditacija globokega dihanja. Pomagala vam bo pridobiti nadzor nad umom in telesom, kar vam posledično pomaga, da se bolje zavedate okolice in sebe.

Krija joga tudi krepi naše srce in pljuča. Zdravi prebavne motnje in povečuje apetit. Ščiti jetra, ledvice, trebušno slinavko in druge organe v trebuhu. Ta joga odpravlja protin, depresijo in živčno oslabelost ter poskrbi za zdrav sijaj kože. Preprečuje staranje in pomlajuje starejše osebe.

Krija joga je zelo pomembna za ženske hormone, estrogen in progesteron. Nadzoruje tudi glavno žlezo, hipofizo. Ta joga je panaceja za vse bolezni.

Krija joga prav tako umirja naš um. Z globokim vdihavanjem kisika, povezanega z drugimi koristnimi kemičnimi sestavinami, se naš spomin okrepi. Prav tako nam daje energijo in gibčnost.

Z izvajanjem te božanske krija joge zlahka premagamo običajne vsakodnevne človeške težave, kot so stres, napetost, jeza, strah, ljubosumje, razočaranje in še kaj.

Z izvajanjem krija joge takoj zaznamo tri svete prisotnosti Boga v sebi, tj. božansko svetlobo, božanski zvok in božansko vibracijo. Krija joga v kratkem času prebudi našo Kundalini Šakti. Tako dosežemo stopnjo kozmične zavesti, najvišji cilj božanskosti.

Krija Joga - Priročnik za notranjo svobodo (Založba AUM) vas bo naučil, kako izvajati krija jogo in kako doseči notranjo svobodo.