Preklinjanje je zdravo in koristno, pravi stroka in potrjujejo raziskave!

12. 11. 2015

Že pred časom je neka raziskava univerze v Keelu je pokazala, da ljudje lažje in dalj časa prenašamo bolečino, če nam je v trenutki stiske, neugodja in bolečin dovoljeno preklinjati.

Raziskovalci so 64 prostovoljcev naprosili, da potopijo roko v ledeno mrzlo vodo in zdržijo, kolikor dolgo pač zmorejo.

Ugotovili so, da so prostovoljci, ki so jim dovolili vmes tudi sočno zakleti, zdržali tudi do 40 sekund dlje, kot prostovoljci, ko jim to ni bilo dovoljeno.

Vse kasnejše raziskave so njihove izsledke le še potrdile.

Preklinjanje na delovnem mestu!

Izkazalo se je, da tako delavci kot njihovi nadrejeni lahko tako uspešno ventilirajo stres, ki bi sicer resno ogrozil njihovo psihično, sčasoma pa gotovo tudi fizično zdravje. Dobrobiti preklinjanja pa imajo še druge pozitivne učinke na zaposlene: prostaški govor ustvarja vzdušje domačnosti v timu, zaposleni lahko sprostijo del svojih nakopičenih frustracij, ustvarja pa se tudi večja medosebna povezanost, so še ugotavljali raziskovalci študije, v katero je bilo vključenih okoli 100 prostovoljcev iz Velike Britanije in ZDA.

Zanimiva anekdota o koristni uporabi kletvic ...

"Domnevno naj bi v preteklosti neki gledališki direktor svoje igralce spodbujal, naj na odru, kadar pozabijo tekst, raje preklinjajo, kot da molčijo. Pol stoletja pozneje je strah pred neugodno tišino v naših možganih prisoten tudi, ko v vsakdanji situaciji uporabljamo pogovorni jezik, zato smo 'prazen prostor' v govoru začeli zapolnjevati s kletvicami.

Polagoma so kletvice izgubljale učinek žalitve, medtem ko so z ulice prehajale v umetnost in na televizijo. Američani so izračunali, da se je pogostost kletvic na njihovih televizijskih programih v zadnjih petih letih povečala za skoraj 2.500 odstotkov.

Kletvice so se udomačile tudi kot mašila, ki jih uporabljamo kot premore v pogovoru, dokler se ne spomnimo, kaj smo hoteli povedati. Podobno kot pravi glavni junak v pesmi bosanskega kantavtorja Damirja Avdića: »Kad kažem jebo mater, ja ne psujem, samo tako pričam.«  (Ko rečem jebo mater, ne kolnem, le tako govorim.)"

Več o kletvicah in preklinjanju si lahko preberetu tudi na naslednjih povezavah: