"Je otroke greh same pustiti doma?" Porota odgovarja!

"Je otroke greh same pustiti doma?" Porota odgovarja! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Jana
9. 1. 2018

Mislim, da bo to vprašanje pravo za vas. Z možem se trenutno prepirava o eni stvari – o tem, kdaj je čas, da otroke pustiš tudi same doma. Imava devet let staro deklico in pet let starega fantka. Iz praktičnih razlogov, kot so denimo nakupovanje, frizer, obisk telovadbe, že dalj časa razmišljam, da bi bilo veliko lažje, če bi otroka kdaj pa kdaj, ko partnerja ni doma, pustila za kakšno urico sama doma. Zdaj moram vedno čakati na partnerja, vedno se mu moram prilagajati, da čas, ko jaz kam grem, pazi na otroke. Naše dekletce je zelo samostojno in odgovorno, zato sem prepričana, da ne bi bila težava – če bi se karkoli zgodilo, bi se dogovorila s sosedo, telefon bi imela ves čas pri sebi. A mož je absolutno proti, da bi pustila otroke same doma. Kaj vi pravite? Je res še prezgodaj?

Vse dobro, Andrejka

Korak po koraku

Starost otrok se zdi primerna, da vsaj starejši otrok začne prevzemati nekaj odgovornosti. A prav je, da preverite, kaj lahko pričakujete, če ju pustite sama doma. Za začetek pogovor, v katerem povprašate, kaj bi otroka počela, medtem ko sta sama, kaj bi naredila, če nekdo pozvoni ali potrka na vrata, kaj bi jedla in tako naprej. S tem boste videli, kako razmišljata in koliko usmeritve še potrebujeta. Potem pa je po mojem mnenju pametno pristopati počasi. Morda ju za začetek pustite sama le 10 minut, medtem ko greste vi k sosedi, pa naslednjič pol ure, ko vi skočite v trgovino. Takoj za celo uro se zdi nekoliko prehitro za prvič. Vsekakor pa se zdi prav, da ju začnete poučevati tudi o reagiranju na nujne situacije – kako vas poklicati, kam poklicati, če vas ne dobita, in h kateremu sosedu se lahko zatečeta, če je nuja.

Tim, 39 let

Kaj pa, če ....

Devetletnica je zagotovo dovolj stara, da jo mirno lahko pustite samo doma, ko greste po svojih opravkih. Mali pa, kaj pa vem; vse je odvisno od otrokovega temperamenta. Če veš, da tudi drugače upošteva dogovore, potem devetletnica ne bi smela imeti z njimi nikakršnih težav. Če pa je po naravi bolj neubogljiv, potem te odgovornosti starejši sestrici ne bi naprtila. Sicer pa skorajda ne poznam otroka, ki ga TV ali tablica ne bi vsaj za uro do dve zamotila. Ker pa se ti bo med vašimi opravki vedno motal v glavi tisti Kaj pa, če ..., sem prepričana, da boste pohiteli, kjerkoli že boste ...  

Manca, 39 let

Dozorevanje

To je odvisno od vaših otrok. Kako se bo počutila hčerka, ko bo ostala sama z odgovornostjo za mlajšega bratca? Se bo znašla? Jo bo ubogal? Če se odločite, da poskusite, kako jima bo šlo, začnite s 15 minutami in postopno podaljšujte odsotnost. Verjamem, da pogrešate večjo svobodo pri preživljanju časa, vendar ne bi bilo slabo, če to vprašanje najprej rešite z možem. Se lahko prilagodi on? Se ne more ali noče? Imata možnost najeti varuško za kakšno uro? Namesto prepira o različnih mnenjih iščita možne rešitve za vašo večjo fleksibilnost.

Maja, 40 let

Izborite si čas zase!

Večkrat slišim, da ljudje nekoč niso imeli varušk, da so pustili otroke same doma, takoj ko so šli v šolo. Z ženo nisva tega nikoli počela, raje sva za nekaj ur odpeljala otroka k tašči ali pa sva prosila sosedovo hčerko, ki je bila v gimnaziji, da je popazila nanju. Po mojem se morate najprej uskladiti z možem in si izboriti čas tudi zase. On je tisti, ki bi moral kakšno popoldne preživeti z otrokoma, zato ga čim prej postavite pred dejstvo. Občudujem vas, ženske, kaj vse potrpite!

Marjan, 64 let

Draga Andrejka!

Večna dilema staršev, kdaj je pravi čas, da so lahko sami doma. Težko je posploševati, ker se otroci razlikujejo. Če sama praviš, da je hčerka odgovorna in pridna, potem ne bi smelo biti težav, če jo pustita samo doma z mlajšim bratom. Mogoče ju sprva s soprogom poskušajta pustiti sama za deset minut in potem to počasi podaljšujeta. Če se mož ne strinja, da bi ju že puščala sama doma, ga boš najbrž zelo težko pregovorila, da bi ju pustila za uro ali več sama. Težava bi bila lahko v tem, če je vajin nadobudni petletnik živ, potem ga tudi sestrica ne bi mogla ukrotiti ...

Sandra, 32 let

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri