Je zelen krompir zares strupen? Samo to morate narediti, pa ga lahko vseeno varno uživate

18. 2. 2025
Deli
Je zelen krompir zares strupen? Samo to morate narediti, pa ga lahko vseeno varno uživate (foto: profimedia)
profimedia

Mnogi od vas se gotovo dobro spomnite, kako so vam babice zapovedovale, da se gre uživanju pozelenelega krompirja ogibati za vsako ceno. Pa je v tem kaj resnice?

Čeprav zeleni deli krompirja prav zares vsebujejo toksin, je namreč le malo verjetno, da bi ga lahko zaužili v tako velikih količinah, da bi nam kakorkoli škodil, poročajo pri Snopes. 

Ali kot navajajo ljubitelji krompirja: "... zgolj dejstvo, da so zeleni deli krompirja tudi sicer obupnega okusa, je dovolj, da krompir obrežete zelenih delov, preostanek pa mirno zaužijete."

Toksin solanin

Krompir - bolj natančno njegova zelena verzija - dejansko vsebuje naravni toksin, ki mu rečemo solanin. Slednjega v nasprotju s splošnim prepričanjem ne prepoznamo po zeleni lupini, kjer se je zaradi izpostavljenosti svetlobi v resnici nabral le klorofil. Solanin se namreč kopiči le v gomolju ter seveda steblu in listih, ki pa jih tako ali tako ne uživamo. 

Solanin (natančneje α-solanin) je glikoalkaloid rastlinskega izvora, ki ga vsebujejo vrste iz družine razhudnikovk (Solanaceae).  Njegova vloga je obramba rastline pred glivami, žuželkami in drugimi škodljivci, piše Wikipedia.

Na Hrvaškem potrdili nov primer afriške prašičje kuge

Solanin se prične kopičiti v gomoljih krompirja, ko tega ne skladiščimo pravilno. Fizične poškodbe, izpostavljenost svetlobi ter visoke ali nizke temperature so najpogostejši vzroki, da se v krompirju začne tvoriti solanin. 

Ker solanin med kuhanjem ne razpade, zelenega krompirja ni proporočljivo uživati.

Kako nevaren torej je?

Kako visoko je torej tveganje za zastrupitev, v kolikor bi se v vašem pireju vendarle znašel tudi slabo obrezan zeleni gomolj?

Pri Snopes so več kot prepričani, da je tveganje zanemarljivo.

"... le v kolikor bi načrtno izbirali zgolj zelene krompirje za to, da bi jih zaužili v enem samem obroku, je enostavno zelo malo verjetno, da bi lahko zaužili dovolj velike količine toksina, da bi vam te kakor koli škodile. Zdrav odrasel bi namreč moral pojesti 2 kilograma zelenega krompirja, da bi začutil simptome nevroloških motenj. Skratka, ne skrbite, če ste zaužili krhelj zelenega čipsa, med pripravo krompirja pa vendarle odstranite zelene dele krompirja, vsa očesca in zeleno lupino. Še posebno, če jed pripravljate za otroke, saj so ti zaradi manjše telesne mase neprimerno bolj občutljivi."

Preberite si tudi: Zakaj sardine veljajo za najbolj zdrave ribe - in kdo jih navkljub temu ne bi smel jesti

To se dogaja v našem telesu, ko jemo prehitro, in vse to so neljube posledice