Vsekakor se velja tem jedem čim bolj izogibati.
Obstajajo določena živila, ki se jim gastroenterologi, zdravniki, specializirani za vzdrževanje zdravega črevesja in prebavnega trakta, izogibajo 99 odstotkov časa. Nobeno od teh živil vam ne bo odvzelo let življenja, če jih zaužijete občasno, vendar teh šest stvari zdravniki redko jedo, piše HuffPost.
Proteinske ploščice: Proteinske ploščice so zdrave, kajne? Čeprav so nekatere, kot so tiste iz pravega sadja in oreščkov, boljše od drugih, dr. Harmony Allison, gastroenterologinja, pravi, da nikoli ne je tistih, ki so močno predelane. Posebej, super-predelane proteinske ploščice lahko povzročijo napihnjenost in vetrove.
"Nikoli ne jem 'proteinskih' ploščic. Običajno so močno obdelane in vsebujejo veliko dodatkov neznane koristnosti," je dejala. Gastroenterologinja je pojasnila, da lahko isto količino beljakovin dobite v skodelici mleka, porciji arašidovega masla, oreščkov ali semen buče.
Zrezek: "Izogibam se rdečemu mesu, še posebej zrezkom in hamburgerjem," je dejala dr. Reezwana Chowdhury, gastroenterologinja. "Rdeče meso in predelano meso povečujejo tveganje za raka in polipe debelega črevesa. Imajo visoko vsebnost nasičenih maščob, vendar je, če jih boste uživali, pomembna količina, ki jo zaužijete: tveganje za raka debelega črevesa je večje pri tistih, ki zaužijejo več kot 100 gramov na dan," je pojasnila Chowdhury.
Riba ali piščanec, ocvrta v globokem olju: Čeprav je škatla piščančjih nuggetsov izjemno okusna, to vendarle ni usluga vašemu zdravju črevesja. "Raziskave so pokazale, da olje za cvrtje lahko negativno modulira črevesni mikrobiom, kar vodi do poslabšanja ateroskleroze, kopičenja maščob in drugih snovi na stenah arterij," je pojasnil dr. Mahmoud Ghannoum, raziskovalec mikrobioma. Dolgoročno lahko to kopičenje vodi do posledic, kot so srčni in možganski infarkt.
Gazirane pijače: Če redno uživate gazirane pijače ali katero koli drugo vrsto pijač s sladkorjem, je morda čas, da se tej navadi odpoveste. "Čeprav so lahko dostopne za uživanje, so te pijače povezane s kroničnimi stanji, kot so diabetes in bolezni srca," je dejal dr. Simon C. Matthews, gastroenterolog. Dodal je, da so te pijače pogosto povezane z izzivanjem gastrointestinalnih simptomov, kot so napihnjenost, podrigovanje in refluks.
Beli kruh: Po besedah dr. Shilpi Grover, direktorice onko-gastroenterološkega programa, rafinirane žitarice niso dobre za vaše črevesje. "Študije, ki so ocenjevale prehranske vzorce, so jasno pokazale, da je visok vnos rafiniranih žitaric povezan z večjim tveganjem za vnetne žepke v prebavnem traktu, ki se imenujejo divertikulitis," je rekla.
Pojasnila je tudi, da, nasprotno od tega, kar se je prej mislilo, oreščki, koruza in pokovka niso povezani z večanjem tveganja za razvoj divertikuloze ali zapletov, kot so divertikulitis ali krvavitve. Zdravje črevesja ni edino, na kar morate paziti, ko gre za prehrano z visokim deležem rdečega mesa in rafiniranih žitaric.
"Iste dijete, ki se priporočajo za zmanjšanje tveganja za zdravstvena stanja, kot so diabetes, koronarna srčna bolezen in rak, bodo verjetno zmanjšale tveganje za divertikulitis," je rekla. Ne skrbite: hrenovka tu in tam vam ne bo uničila zdravja črevesja. Lahko si olajšate stanje in dodate kislo zelje za krepitev črevesja.