Jeff Bezos na vrhu Forbesove lestvice najbogatejših

6. 3. 2018 | Vir: STA
Deli
Jeff Bezos na vrhu Forbesove lestvice najbogatejših (foto: profimedia)
profimedia

Ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos je z vrha letnega seznama najbogatejših Zemljanov ameriške revije Forbes spodrinil ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa, ki je zdaj drugi. Bezosovo premoženje so ocenili na 120 milijard ameriških dolarjev, Gatesovo pa na 90 milijard. Ameriški predsednik Donald Trump je nazadoval s 544. na 766. mesto.

 

Ameriški predsednik naj bi bil trenutno vreden 3,1 milijarde dolarjev. Forbes ocenjuje, da se je Trumpovo premoženje od lani zmanjšalo za 400 milijonov dolarjev.

Bezos je skočil na prvo mesto zaradi 59-odstotne rasti vrednosti delnic Amazona v zadnjih 12 mesecih. Vlagatelji so bili dolga leta jezni nanj, ker je zapravljal denar za širitve in nove proizvode, sedaj pa je to pozabljeno.

Nanj je še vedno jezen Trump, ker je Bezos kupil časopis Washington post in uredništvu zagotovil denar ter pustil proste roke. Posledica tega pa je nenehna tekma z New York Timesom glede tega, kdo bo objavil bolj udarne novice, ki jezijo predsednika ZDA.

Forbes ugiba, da je Trumpovo premoženje, ki ga sicer nihče nikoli ni mogel zares oceniti, ker skriva podatke, padlo zaradi padanja cen na newyorškem nepremičninskem trgu. Padlo naj bi tudi zaradi tožb, ki jih poravnava, čeprav trdi, da tega ne dela, kopičenja izgub njegovih golf klubov in drage predsedniške kampanje, v katero je moral vložiti nekaj svojih milijonov.

Bezos je najbogatejši zaradi svojega podjetja, Gates je na drugem mestu zaradi stare slave, legendarni investitor Warren Buffett pa ostaja na tretjem s 84 milijardami dolarjev premoženja, ki si ga je pridelal s premišljenimi delniškimi investicijami v razna podjetja.

Sledijo Francoz Bernard Arnault, ki se je z lanskoletnega sedmega mesta povzpel na četrto z 72 milijardami dolarjev, ter ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg z 71 milijardami ter Španec Amancio Ortega s 70 milijardami dolarjev.

Forbesova lestvica ima letos 2208 milijarderjev s skupnim premoženjem 9100 milijard dolarjev, kar je 18 odstotkov več kot lani. Največ milijarderjev imajo ZDA (585), sledi Kitajska s 373. Letos je na lestvici 259 novincev, med njimi prvič doslej tudi takšni, ki so zaslužili milijarde s trgovanjem s kriptovalutami.

Z lestvice pa se je od lani poslovilo 121 ljudi, med njimi deset Savdijcev, kar je predvsem posledica znižanja cene nafte.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk