Jeff Bezos, Warren Buffet in Jamie Dimon za dostopno zdravstveno zavarovanje svojih delavcev

Jeff Bezos, Warren Buffet in Jamie Dimon za dostopno zdravstveno zavarovanje svojih delavcev (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 1. 2018

Najbogatejši Zemljan Jeff Bezos in milijarderja Warren Buffett ter Jamie Dimon so danes naznanili oblikovanje partnerstva za znižanje visokih stroškov zdravstvenega zavarovanja v ZDA in izboljšanja zdravstvenih storitev za svoje zaposlene.

Šefi Amazona, Berkshire Hathawayja in banke JP Morgan Chase nameravajo ustanoviti zdravstveno podjetje, ki ne bo obremenjeno z ustvarjanjem dobička. Njihovo sporočilo je nemudoma povzročilo pretres na zdravstvenem trgu v ZDA, ki sloni na ustvarjanju dobička bolnišnic, zavarovalnic in vseh sodelujočih, razen seveda uporabnikov storitev.

Omenjena tri podjetja skupaj zaposlujejo 1,1 milijona ljudi, uvodni cilj njihovega podjetja pa bo boljša uporaba tehnologije za poenostavitev zdravstvenega sistema. Kaj več podrobnosti o tem, kako naj bi zadeva delovala, pa Bezos, Buffett in Dimon še ne poznajo, ampak menijo, da bodo z njihovimi ogromnimi viri zagotovo uspešni.

"Naraščajoči stroški zdravstva so kot trakulja ameriške ekonomije. Naša skupina k problemu ne pristopa z odgovori, ampak obenem stanja ne sprejemamo kot neizogibnega. Verjamemo, da lahko z našimi skupnimi viri v podporo najbolj nadarjenim naše države sčasoma obvladamo rast stroškov zdravstva in obenem izboljšamo izide za bolnike," je sporočil Buffett.

Medtem, ko so delnice zdravstvenih podjetij danes na borzi po najavi pobude nazadovale od tri do deset odstotkov, pa so se delnice Berkshire Hathaway okrepile. Delnice JP Morgan Chase in Amazona so se malce znižale.

Projekt bodo prevzeli direktorji iz treh podjetij, to sta direktorja za investicije pri Hathawayju Todd Combs ter Marvelle Sullivan Berchtold pri JP Morgan Chase in višja podpredsednica Amazona Beth Galetti.

"Zdravstveni sistem je zapleten in v ta izziv se podajamo z odprtimi očmi glede težavnosti. Ne glede na to pa je zmanjšanje bremena zdravstva v ekonomiji ob hkratnem izboljšanju izidov za zaposlene in njihove družine vredno napora," je sporočil Bezos.

"Naši delavci želijo pri zdravstvu preglednost, znanje in nadzor," je dejal Dimon, ki je pozabil dodati tudi nižje stroške, vendar pa je napovedal cilj, kar bodo rešitve, ki lahko na koncu koristijo vsem Američanom.

Okrog 20 milijonov Američanov je prišlo do malce bolj dostopnega zdravstva z reformo predsednika ZDA Baracka Obame, ki pa je med Američani dobila oceno nezadostno. Trenutna republikanska oblast v Washingtonu si je zadala za cilj, da reformo imenovano obamacare, odpravi, vendar na silo in brez pravih rešitev v smeri osnovnih ciljev, kar je brzdanje rasti cen in dostopno zavarovanje za vse.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri