J.K. Rowling ponovno najbogatejša avtorica na svetu

J.K. Rowling ponovno najbogatejša avtorica na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: STA
4. 8. 2017

Avtorica knjig o Harryju Potterju J.K. Rowling je po podatkih Forbesa ponovno najbogatejša avtorica na svetu. V minulem letu je zaslužila 95 milijonov dolarjev, s 87 milijoni zaslužka pa ji na lestvici sledi James Patterson. K uspehu pisateljice je med drugim pripomogla oživitev čarovniškega lika v drami Harry Potter in otrok prekletstva.

Pisateljica J. K. Rowling je bila na vrhu Forbesove lestvice najbogatejših avtorjev nazadnje pred slabim desetletjem, leta 2008. Pri Forbesu za izračun zaslužka določenega avtorja v minulem letu do konca maja tekočega leta upoštevajo prodajo tiskanih in e-knjig ter dobičke iz prodaje avdio ter televizijskih in filmskih del.

Uspeh J. K. Rowling, ki po pisanju britanskega The Guardiana praktično zasluži 180 dolarjev na minuto, temelji predvsem na drami Harry Potter in otrok prekletstva, ki je nastala po izvirni zgodbi J. K. Rowling ter Johna Tiffanyja in Jacka Thorna. Knjiga prinaša nadaljevanje zgodbe o Harryju Potterju, njegovih prijateljih in družini 19 let po zadnjih dogodivščinah. Biti Harry Potter ni nič lažje, ko junak postane prezaposleni uslužbenec ministrstva za čaranje, mož in oče treh šolarjev.

Samo v Veliki Britaniji je bila prodana v več kot 680.000 izvodih. Thorn je po njej režiral tudi nadvse uspešno predstavo, ki je letos prejela kar devet britanskih gledaliških nagrad oliver, med drugim za režijo.

K izjemnemu zaslužku J. K. Rowling je pripomogel tudi lanski uspešni film Magične živali, v režiji Davida Yatesa, za katerega je napisala scenarij, ki je nato izšel tudi v knjižni izdaji. Hkrati pa so pri založbi Bloomsbury ob 20-obletnici prve knjige o mladem čarodeju izdali ilustrirane različice del o Harryju Potterju.

Hayley Cuccinello s Forbesa je priznala, da je bila nad ponovnim nenadnim uspehom J.K. Rowling presenečena in dodala, da avtorici prihodnje leto ne bo uspelo obdržati prvega mesta, če v kratkem ne izda nove uspešnice. Trenutno ji je na lestvici tik za petami uspešni avtor kriminalk James Patterson s 87 milijoni dolarjev zaslužka, ki je lani kraljeval na prvem mestu. Po zaslužku daleč za vodilnima pa je tretjeuvrščeni Jeff Kinney, ki je v minulem letu zaslužil "zgolj" 21 milijonov dolarjev.