JK Rowling: Vse se je zgodilo na železniški postaji

JK Rowling: Vse se je zgodilo na železniški postaji (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
23. 9. 2016

JK Rowling se je z jasno izraženim mnenjem na Twitterju vključila v volitve laburistične stranke. To je moč pisateljice, ki je doslej prodala 400 milijonov knjig.

JK Rowling je avtorica 15 knjig, seveda tudi sedmih romanov o Harryju Potterju. Fantazijska serija o sprva nepriljubljenem fantu, ki se mu dogajajo nenavadne stvari, vse pa se spremeni, ko je sprejet v šolo za čarovnike, je konec devetdesetih let 20. stoletja pritegnila pozornost svetovne javnosti. In medtem ko je njen knjižni junak moč dobil v svetu čarovnikov, ga je Rowlingova z velikanskimi uspehi v realnem svetu.

Po referendumu, na katerem so Britanci glasovali za izstop iz Evropske unije, se je britanska družba znašla na razpotju, iz katerega vse poti vodijo v negotovo smer. Ne le to, tudi največji politični stranki sta razdeljeni, konservativci in laburisti se ukvarjajo sami s seboj. Rowlingova predvsem z laburisti. In, ne, ne podpira vnovične izvolitve Jeremyja Corbyna za predsednika laburistov. Je pomembno, kaj misli pisateljica? Seveda je, kajti njeno mnenje na Twitterju spremlja več kot osem milijonov ljudi!

»Svoje mnenje bom izrazila, kadar se mi to zdi potrebno. In to ne glede na to, kaj mislijo fašisti z leve in desne,« je na primer na Twitterju zapisala 27. junija 2016.

Vse se je zgodilo na vlaku

Rowlingova je službovala kot raziskovalka in dvojezična tajnica za Amnesty International, ko je nekega oktobrskega večera leta 1990 stala na železniški postaji v Manchestru in je vlak proti Londonu kot vedno malo zamujal. Dvajseto stoletje se je ravno prevesilo v zadnjo dekado, britanska družba je bila sredi temeljite preobrazbe in štrajki – tudi železničarjev – so bili del vsakodnevnih turbulenc.

O čem je premišljala mlada raziskovalka? Morda o starših, letalskemu inženirju pri Rolls-Royceu Petru Jamesu Rowlingu in znanstvenici Anne Volant, ki sta se leta 1964 srečala na vlaku, ko je ravno zapuščal londonsko postajo King's Cross? In kdo bi si mislil, da bo na videz komaj zaznano srečanje moškega in ženske usodno zaznamovalo pisateljsko kariero njune hčere in bodo njene misli ravno s postaje King's Cross potovale v domišljijski svet in se bo potem v tem domišljiskem svetu rodil zvezdavi junak Harry Potter in bo Joanne postala najbolje prodajana pisateljica na svetu, eden najuspešnejših britanskih kulturnih izvoznih produktov vseh časov!

Naslednjih sedem let je bilo za Rowlingovo pretresljivo intenzivnih: prezgodaj ji je umrla mati, rodil se ji je prvi otrok, ločila se je od prvega moža in od socialne podpore živela v relativni revščini, potem pa leta 1997 izdala prvenec Harry Potter in kamen modrosti. Pet let pozneje je bila že večkratna milijonarka, leta 2010 izbrana za najvplivnejšo žensko v Veliki Britaniji, leto dni pozneje jo je poslovni magazin Forbes kot prvo pisateljico uvrstil na seznam milijarderk. Rowlingovi uspeh ni spodnesel tal pod nogami, postala je ena najradodarnejših donatork dobrodelnim ustanovam po svetu. Srečo, ki jo je, kot pravi, objela v petem desetletju, namreč želi deliti. Če to pomeni, da uradno ni več milijarderka, tudi prav.

»Zares srečna sem začela postajati po 40. rojstnem dnevu. Mislim, da nisem znala uživati mladosti, mladost ni bila moj čas. Občutek imam, da postajam vsak dan srečnejša. Da prav igrivo korakam proti vse večji sreči,« je prepričana Rowlingova, ki se je leta 1965 rodila na zadnji julijski dan.

Pogovor mora biti intenziven

»Moj mož je vsekakor moj najboljši prijatelj. Z njim in s svojo sestro se največ pogovarjam. Sem oseba, ki ji je dovolj ozek krog prijateljev. V tem najbolj uživam, v krogu nekaj prijateljev, v katerem je izmenjava mnenj zelo intenzivna. Ne, ne maram prerekanj, rada imam pogovore o stvareh, ki so zares pomembne,« je iskrena Rowlingova, ki je v začetku devetdesetih let 18 mesecev preživela v Portu, podnevi delala v baru in ponoči pisala na glasbo Čajkovskega in bila v svojem svetu in ali ni to nekaj najlepšega, imeti svoj mali svet in vanj pripuščati le misli in ljudi, ki si jih človek sam izbere? Dolgo je upala na uspeh, in ko je prišel, denarno predvsem s prodorom na ameriški trg, je čepela v svojem stanovanju. Ne, ni je razganjalo od veselja. Bila je prepričana, da naslednja knjiga (Harry Potter in dvorana skrivnosti) nikoli in nikakor ne more biti vsaj podobna uspešnica kot prvenec. A se je vse razpletlo kot še nikoli prej nobeni pisateljici.

Besedilo: Luka Tonelli