Josip Broz Tito je slovel (tudi) kot gurman, tej jedi se čisto nikoli ni mogel upreti

5. 8. 2024
Deli
Josip Broz Tito je slovel (tudi) kot gurman, tej jedi se čisto nikoli ni mogel upreti (foto: Profimedia)
Profimedia

Predsednik nekoč skupne države Jugoslavije je slovel po marsičem, tudi po svojem prefinjenem okusu za hrano in po ljubezni do dobre kulinarike. 

Imel je rad številne jedi, med njimi so zagotovo štruklji, a ko gre za meso, se je bila na prvem mestu pri Titu Karađorđeva šnicla. Ta srbska specialiteta, imenovana po Karađorđu Petroviću, vojaškemu vodji iz 19. stoletja, je postala ena izmed najbolj priljubljenih jedi v nekdanji Jugoslaviji. Tudi dandanes si jo številni radi privoščijo - in tukaj je recept.

Ocvrt zrezek

Ocvrt zrezek

Profimedia

Recept za Karađorđevo šniclo

Karađorđeva šnicla je okusna mesna jed, polnjena z kajmakom, panirana in ocvrta do popolnosti. Za pripravo (za 4 osebe) boste potrebovali te sestavine:

  • 4 svinjske ali telečje zrezke (približno 150 g vsak)
  • 200 g kajmaka (ali smetane za kuhanje)
  • 2 jajci
  • 100 g moke
  • 100 g drobtin
  • Sol in poper po okusu
  • Olje za cvrtje
  • Limona za okrasitev
  • Peteršilj za okrasitev

Priprava

Zrezke nežno potolcite s kladivom za meso, da jih stanjšate in naredite mehkejše. Pazite, da jih ne potolčete preveč, da se ne strgajo. Rahlo jih posolite in popoprajte na obeh straneh. Na vsak zrezek nanesite žlico kajmaka. Kajmak enakomerno razporedite po sredini zrezka.Zrezke previdno zvijte v rulado, pri čemer pazite, da je kajmak dobro zaprt v notranjosti.

Pripravite tri krožnike: enega z moko, drugega z razžvrkljanima jajcema in tretjega z drobtinami. Vsak zviti zrezek najprej povaljajte v moki, nato v jajcu in nazadnje v drobtinah, da dobite enakomerno oblogo.

V globoki ponvi segrejte zadostno količino olja za cvrtje. Zvitek previdno položite v vroče olje in cvrite na srednji temperaturi, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. To običajno traja približno 5-7 minut na vsaki strani. Ko so zvitki ocvrti, jih položite na papirnate brisače, da odstranite odvečno olje.

Karađorđeve šnicle postrezite tople. Okrasite jih z rezinami limone in svežim peteršiljem. Jed lahko postrežete z različnimi prilogami, kot so krompirjev pire, pečen krompir ali sezonska solata. Dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj