Jupiji, sladki križanci med piškotom, pito in torto

2. 4. 2017 | Vir: Jana
Deli
Jupiji, sladki križanci med piškotom, pito in torto (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Prodajali so jih že leta 1929. Kje so jih skrivali do danes?

Jupiji oz. whoopie pies prihajajo iz ZDA. Glede kraja nastanka potekajo razprave, lastijo si jih Pensilvanija, Main, Massachusetts, Virginia in New Hampshire. Izvirali naj bi iz kulinarične tradicije nemških amišev, ki se je prenašala z ustnim izročilom iz roda v rod. Prve jupije so prodajali že leta 1925, a šele pred kratkim so začeli svoj osvajalski pohod po svetu.

Jupiji so po obliki podobni makronom (le večji), po okusu in teksturi pa torti. Gre za slastno kremo, ujeto med plasti biskvitnega testa. Ko jih dobiš na krožnik, zavriskaš whoopie (če si Američan) in jupij (če si iz naših krajev), od tod njihovo ime.

Različni okusi testa, različne vrste kreme, pa še kakšen preliv, obliv in posip, zagotavljajo neskončno mnogo kombinacij. Tradicionalno pa so jupiji čokoladni z nadevom iz maršmelove pene.

Originalni jupiji

Za približno 12 kosov

Testo:

  • 125 g mehkega masla
  • 150 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 jajce
  • 300 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 50 g kakava v prahu
  • 1/2 žličke soli
  • 250 ml mleka

Nadev: 

  • 50 ml vrele vode
  • 1 žlica želatine v prahu
  • 175 g sladkorja v prahu
  • 75 ml sirupa iz sladkorne pese
  • 1 1/2 žlice hladne vode

  1. Pečico segrejte na 180 stopinj. Dva pekača obložite s papirjem za peko ali s silikonsko podlogo.

  2. V skledi penasto stepite maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Nato dodajte jajce in stepajte, da dobite penasto zmes.

  3. V drugi skledi zmešajte moko, pecilni prašek, kakavov prah in sol. Polovico umešajte v masleno zmes, dodajte jajce in nato umešajte še preostalo mešanico suhih sestavin.

  4. S testom napolnite brizgalo vrečko z večjim okroglim nastavkom in na vsak pekač nabrizgajte približno 12 pet cm velikih krogov. Pecite jih od 8 do 10 minut in nato na rešetki ohladite.

  5. Za nadev zlijte v posodo stoječega električnega mešalnika vrelo vodo. Dodajte želatino v prahu in stepajte pri najnižji hitrosti.

  6. V loncu zmešajte sladkor, sladkorni sirup in hladno vodo. Med mešanjem zavrite.

  7. Med stepanjem pri najnižji hitrosti v tankem curku postopoma prilijte vroč tekoč sirup. Nato povečajte hitrost na maksimum in stepajte še približno 5 minut. Masa mora biti gosto tekoča, rahla in blede barve.

  8. Z naoljeno žlico na ravni del polovice piškotov naložite približno 1 žlico kreme, nato jih pokrijte z drugo polovico in pazljivo ter rahlo stisnite.

Namigi

Nadev bo zelo lepljiv. Na piškote ga morate nanesti takoj, ko je pripravljen, preden začne delovati želatina. Sirup iz sladkorne pese dobite v trgovinah z zdravo hrano. Lahko ga nadomestite z agavinim ali javorovim sirupom. Ali pa z navadnim sladkornim sirupom, ki ga pripravite iz 200 g sladkorja in 150 ml vode. Mešanico segrejete, da se sladkor stopi, nato znižajte temperaturo in brez mešanja kuhajte približno 20 minut. Sirup nato ohladite in shranite v kozarcu za vlaganje. Obdrži se do 6 mesecev.

Besedilo: Vera Simončič
Fotografije: Shutterstock

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord