Jure Košir je ambasador 2. dobrodelnega teka Otrok otroku

Jure Košir je ambasador 2. dobrodelnega teka Otrok otroku (foto: Primož predalič, osebni arhiv) Primož predalič, osebni arhiv
Vir: Lady
27. 9. 2017

Jure Košir je tudi po končani športni karieri predan športu, priljubljen med mladimi in njihov velik vzornik. Ob tem ima široko odprto srce za stiske drugih, naj bodo zdravstvene ali socialne. V vlogi ambasadorja dobrodelnega teka Otrok otroku bo otrokom prikazal pravi način ogrevanja in potrebnega razgibavanja, da bodo progo pretekli brez težav in predvsem brez morebitnih poškodb.

V soboto, 30. septembra, bo na Velenjskem jezeru že drugi dobrodelni tek Otrok otroku. Na prvi izvedbi lani je sodelovalo kar 420 otrok, ki so skupaj s podjetjem Skaza zbrali 5.100 evrov dobrodelnih sredstev, namenjenih Zvezi prijateljev mladine Velenje. Prireditev postaja tradicionalna in predvsem vseslovenska. Velenjska Skaza je družbeno odgovorno podjetje, vsakodnevno močno vpeto v življenje in delovanje lokalnega in širšega slovenskega okolja.

Pri svojem delu želijo biti s svojimi vrednotami ter mehanizmi delovanja zgled drugim podjetjem, posameznikom in širši skupnosti ter s primeri dobrih praks ustvarjati potrebno ravnovesje z okoljem, v katerem delujejo. Eden izmed družbeno odgovornih projektov, ki ga prirejajo že drugo leto zapored, je dobrodelni tek Otrok otroku. V podjetju so prepričani, da je solidarnost vrednota, ki jo je treba negovati že v fazi posameznikovega zgodnjega razvoja.

Deset evrov za vsak par

Namen dobrodelnega teka je spodbujanje medsebojne pomoči med otroki in razvijati celovit otrokov vrednostni sistem, s poudarkom na solidarnosti. V Skazi želijo z akcijo utrditi prepričanje, da je s skupnimi močmi lažje premagovati življenjske izzive ter ovire in ozaveščati mlade o priložnostih timskega sodelovanja. Format dobrodelnega dogodka je namenjen podpori otrok in družin, saj s svojo udeležbo udeleženci in podjetje Skaza zbirajo sredstva, ki jih namensko usmerijo pomoči potrebnim skupinam iz lokalnega okolja.

Podjetje Skaza v dobrodelni sklad prispeva začetnih tri tisoč evrov in za vsak prijavljen par otrok še nadaljnjih 10 evrov. Lani so tako zbrali 5.100 evrov in jih podarili velenjski Zvezi prijateljev mladine. V Skazi si prizadevajo, da dobrodelni tek Otrok otroku skozi čas postane tradicija in pomembna, edinstvena dobrodelna znamka, na katero je ponosna celotna družba. Prav zato projekt vidijo prek regionalnih meja Savinjsko-Šaleške doline in vabijo otroke in njihove družine iz vse Slovenije.

Ne hitrost, šteje solidarnost

Tekmovanja se lahko udeležijo otroci do vključno dopolnjenega 14. leta starosti. Tečejo v parih, in sicer tako, da s skupnimi močmi in solidarno pretečejo progo ter s svojo udeležbo dvigujejo vrednost donacije. Tekmuje se na progah dveh dolžin, na 330 m in 2.000 m. Celoten dogodek je prilagojen otrokom in njihovim spremljevalcem. Otroci se bodo ob zabavnem skupinskem ogrevanju in teku, ki razvija občutek povezovanja in solidarnosti, ter gradnji dobre timske energije lahko veselili tudi dogajanja v animacijskem kotičku, na voljo bodo okrepčevalnica, foto kotiček, glasba in zabavni program z moderatorji in animatorji. Pomembno je, da se vsi sodelujoči povežejo in prepletejo v enotno skupino, ki ima skupen cilj.

Prijave, prijave, prijave!

Na dogodku ne bo manjkalo zabave, otroških delavnic, animiranja, druženja, niti glasbe. Veselo družbo bo še dodatno razveseljevala Manca Špik, tudi sama mlada mamica. Na tek se je treba prijaviti. Startnina oz. donacija za vsakega otroka znaša pet evrov in je namenjena Plavalnemu klubu Velenje. Zbranim sredstvom iz naslova startnin bodo v Skazi dodali enakega in tako znesek podvojili. Celotna donacija bo pomagala štirim delfinčkom – članom skupine plavalcev z Downovim sindromom, da se bodo udeležili evropskega prvenstva, ki bo od 28. oktobra do 4. novembra letos v Parizu. Več o projektu in prijave na http://www.otrokotroku.si/

Besedilo: A. P. K.