Kaj barva urina pove o vašem zdravju

10. 6. 2023
Deli
Kaj barva urina pove o vašem zdravju (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi med tistimi, ki vas vedno zanima, kakšne barve je vaš urin? Če ste med slednjimi, vam bo morda tudi zanimivo, kaj barva urina pove o vašem zdravju.

Barva urina lahko ponudi nekatere informacije o vašem zdravju in hidraciji. Čeprav ni popolnoma natančna diagnostična metoda, lahko spremembe v barvi urina služijo kot indikator za nekatere stanje ali vzroke. Spodaj so opisane nekatere pogoste barve urina in njihov pomen:

  • Svetlo rumena do prosojna: To je običajna barva urina, ki kaže na normalno hidracijo. Ko je urin svetle barve, je verjetno, da je vaše telo dobro hidrirano.
  • Temno rumena ali jantarjeva: Temnejša barva urina lahko kaže na pomanjkanje tekočine ali dehidracijo. Če imate temen urin, je priporočljivo povečati vnos tekočine.
  • Oranžna: Oranžna barva urina lahko kaže na pomanjkanje tekočine ali prisotnost nekaterih zdravil, vitaminov ali prehranskih dopolnil. V nekaterih primerih lahko kaže tudi na težave z jetri ali žolčevodom.
  • Rjava: Rjav urin je lahko posledica nekaterih zdravil, prehranskih dopolnil ali prisotnosti žolča v urinu. Vendar pa lahko tudi kaže na težave z jetri, žolčevodom ali ledvicami. Če opazite rjav urin, je priporočljivo poiskati zdravniško pomoč.

Roza ali rdeča: Ja, tudi to se vam je že morda zgodilo, a se ne takoj prestrašiti. Roza ali rdeča barva urina je lahko posledica uživanja nekaterih živil, kot so pesa, ali določenih zdravil. Vendar pa lahko tudi kaže na prisotnost krvi v urinu, kar je lahko znak okužbe sečil, ledvičnih kamnov, poškodbe ali druge resne zdravstvene težave. Ob rdečem urinu se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom.

Pomembno je upoštevati, da je lahko barva urina različna glede na vašo prehrano, jemanje zdravil, telesno aktivnost in druge dejavnike. Če opazite nenavadne spremembe barve urina ali če ste zaskrbljeni zaradi svojega zdravja, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo lahko nudil ustrezno oceno in diagnozo.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.