4 dejstva o tamponih, ki jih je dobro vedeti!

4 dejstva o tamponih, ki jih je dobro vedeti! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2019

Spodaj so navedene štiri stvari o tamponih, ki jih je dobro vedeti.

Tampon ne bi smel biti odišavljen

Ideja za preprečitev vonja krvi je mamljiva. Podjetja so prepričala številne ženske, da mora njihova nožnica dišati po cvetu in morajo zato kupi poseben tampon, ki prepreči nezaželjene vonjave. Vendar se nožnica samoočisti, zato so mnogi od teh izdelkov nepotrebni in lahko celo povzročijo škodo.

Dišeči izdelki ubijejo dobre bakterije, ki bi morale biti v nožnici, medtem ko pa slabim bakterijam dajejo več možnosti za razmnožitev. Močno odišavljeni materiali in kemikalije razbijejo zaščitno pregrado, ki jo nožnica normalno zagotavlja in z njo poskrbi, da je čista in zdrava, kar ima za posledico vonj po ribi. Vaginalna sluznica je kljub trpežnosti še vedno izjemno občutljiva na grobe materiale, kar lahko spremeni normalno floro nožnice in poveča tveganje za okužbo.

Uporabljajte povsem organske tampone, ki ne vsebujejo sintetičnih vlaken.

Držite se osnovnega načina umivanja

Za čiščenje uporabite milo, brez vonja in toplo vodo. Nožnica lahko sama vzdržuje ustrezen pH in so zato sredstva, ki naj bi skrbela za uravnoteženost pH nepotrebna.

Nožnica je zelo vpojna

Nožnica ima tanko sluznico, ki lahko hitro vpije kemikalije. Če je kemikalija v tamponu, jo bo vaginalna sluznica hitro absorbirala (hitreje kot želodec prebavi hrano!).

Uporaba prave velikosti tampona zmanjša možnost za sindrom toksičnega šoka

Iskanje pravega tampona za vsak dan menstruacije je izjemno pomembno. Pomembno je vsakodnevno spremljanje, koliko je močno karvavenje in temu prilagoditi tudi velikost tampona. Sindrom toksičnega šoka je izredno redek. Kljub temu se tveganje poveča, kadar ženske uporabljajo super vpojne tampone, zato jih uporabljajte le, kadar je to nujno potrebno. Kadar je prisotna okužba ne uporabljate tamponov, saj lahko okužbo poslabšajo ali pa povečajo tveganje za sindrom toksičnega šoka.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri