Kaj morate vedeti o zelenem krompirju?

Kaj morate vedeti o zelenem krompirju? (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
1. 10. 2017

Zagotovo ste že naleteli na zeleni krompir. Ste zavrgli celega, ga obrezali ali kar pojedli?

Če krompir izpostavimo svetlobi, pozeleni. Gre za naraven proces, svetloba namreč spodbudi proizvodnjo klorofila, zelenega pigmenta. Proces lažje opazimo pri krompirju s svetlo lupino. Klorofil je popolnoma nenevaren in prisoten v večini rastlinske hrane, ki jo uživamo vsak dan.

Vendar izpostavljenost svetlobi ne povzroči samo nastajanje nenevarnega klorofila, temveč tudi strupenih rastlinskih snovi. Z njimi se krompir zaščiti pred insekti, bakterijami, plesnimi in živalmi. Na žalost so te snovi strupene tudi za ljudi. Glavni toksin solanin lahko zavre delovanje encimov, poškoduje celične membrane in neugodno vpliva na prepustnost črevesja.

Lupina in sredica krompirja vsebujeta le malo solanina, več ga je v steblu in listih, ki pa jih tako ali tako ne uživamo. Vendar ko krompir izpostavimo svetlobi, se začne kopičiti tudi v gomolju. Zastrupitev s solaninom prepoznamo po slabosti in bruhanju, driski, potenju, glavobolu in bolečinah v želodcu. Simptomi blažje zastrupitve navadno izginejo v 24 urah. Bolezenski znaki se pojavijo, če zaužijemo od 1 do 5 mg solanina na kilogram telesne mase. Ker ne vemo, koliko točno solanina vsebuje naš zeleni krompir, je najbolje, da tak krompir zavržemo. Če je zelen le manjši del krompirja, krompir olupimo, zeleni del odrežemo, izrežemo pa tudi vsa očesca. Največ solanina je v lupini in tik pod njo ter v kalčkih oz. očescih. Ker solanin med kuhanjem ne razpade, zelen krompir ni varen za uživanje.

Pravilno skladiščenje

Zelenje krompirja lahko preprečimo tako, da krompir pravilno skladiščimo. Fizične poškodbe, izpostavljenost svetlobi ter visoke ali nizke temperature so najpogostejši vzroki, da se v krompirju začne tvoriti solanin. Krompir preglejte že pred nakupom, da ni poškodovan in zelen, doma pa ga shranite v temen in hladen prostor, vendar ne v hladilnik. Hranite ga v temni vreči, da bo zaščiten pred vdorom svetlobe. Če takega prostora nimate, potem ne kupujte krompirja za ozimnico, temveč ga kupujte sproti toliko, kot ga porabite v tednu ali dveh.

Besedilo: Vera Simončič