Kaj nas o odprtih odnosih učijo tuji zvezdniki?

US actor Will Smith and his wife actress Jada Pinkett Smith attend the World Premiere of Disney’s “Aladdin” at El Capitan theatre on May 21, 2019 in Hollywood., Image: 435502202, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia, AFP (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
7. 9. 2019

Mlajše generacije se odnosov lotevajo nekoliko bolj sproščeno, kot smo bili vajeni doslej. Odprti odnosi tako postajajo pogostejši, o njih pa tu in tam iskreno govorijo tudi nekateri zvezdniški pari. Nas njihove lekcije lahko vodijo do bolj svobodomiselne romantike?

Brez skrbi, ne bomo se še kmalu poslovili od vsaj osnovnih oblik monogamije. Moramo pa si priznati, da se v času Tinderja, visoke pretočnosti informacij in širokega nabora družbenih vez, ki jih tkemo tako digitalno kot analogno, spreminja tudi naše dojemanje romantike in odnosov. Takoj ko pokukamo zunaj okvirjev poznane konfiguracije ljubezenske naveze, opazimo, da so se trendi že začeli spreminjati. Odnosi postajajo bolj odprti, dopuščajo več eksperimentiranja in v najbolj osnovni definiciji dovoljujejo intimnost z drugimi ljudmi. To pa ne pomeni, da so brez pravil. Ravno obratno – odprta razmerja potrebujejo morda še bolj jasno začrtane smernice, da partnerja lahko še vedno ohranita tiste vrednote, ki so jima nujne.

4 ključna pravila odprtih odnosov

Postaviti je treba seksualne meje. Par v odprtem odnosu se mora zelo specifično opredeliti, kaj je partnerjema dovoljeno zunaj okvirjev njunega odnosa. Samo poljubljanje z drugimi ljudmi ali tudi kaj več? Oralni seks ali tudi penetracija? O najbolj delikatnih stvareh se je treba natančno pogovoriti vnaprej, da pozneje ne prihaja do neprijetnih presenečenj in tveganj, da je kdorkoli v paru prizadet ali užaljen. Zelo pomembno je tudi določiti prakse varnega seksa, saj je pri odprtih razmerjih ključno, da se oba partnerja, ne glede na druge aktivnosti, drug z drugim vendarle počutita popolnoma varno.

Postaviti je treba čustvene meje. Odprto razmerje lahko hitro vodi do nezaželenih družbenih in emocionalnih vedenj z zunanjimi partnerji. Morda eden od partnerjev v odprtem razmerju nima težav, če se drugi dobiva za seks z ljudmi, s katerimi se ujame na Tinderju, problem pa nastane, če se s temi ljudmi potem druži tudi v drugih, bolj prijateljskih ali družabnih kontekstih. Navigacija čustvenih smernic je ključna, ker tudi če ljudje radi trdijo, da niso ljubosumni, pogosto na koncu vseeno so, če zadeve že navidezno krenejo prek meja dogovorov. Vprašanje, ki si ga morata oba partnerja postaviti pred odločitvijo za odprto razmerje, torej je: ali lahko imam spolni odnos z neko osebo, ne da bi pri tem sam razvil globlja čustva?

Partnerja morata določiti čas, ki ga preživita drug z drugim. Ali če to pravilo obrnemo nekoliko na glavo: določiti morata, kdaj lahko čas preživljata z zunanjimi part­nerji. Prednost morajo vedno imeti aktivnosti s partnerjem – večeri, ki so rezervirani bodisi za skupno lenarjenje na kavču v družbi dobrih filmov, ali pa večeri, ko se odpravita skupaj na večerjo in si privoščita malce ena na ena romantike.

Partnerja se morata dogovoriti, koliko informacij si bosta izmenjala. Strokovnjaki pravijo, da je to eden najtežjih podvigov v odprtih razmerjih. Partnerja se lahko odločita, da se o svojih podvigih zunaj odnosa sploh ne pogovarjata. Lahko pa izbereta drugo možnost in se odkrito pogovarjata o seksualnih praksah z drugimi partnerji, le da omejita količino podrobnosti. Odvisno pač, če koga v odnosu takšne informacije lahko razjezijo ali pa morda celo vzburijo. Enako se morata tudi dogovoriti, kako in komu bosta razkrila svojo obliko odnosa.

Kaj nas o odprtih odnosih učijo zvezdniki

Odprta razmerja prakticirajo (ali pa so prakticirali) tudi nekateri zvezdniki, ki so bili o tem celo pripravljeni javno spregovoriti. Njihove izkušnje, naj bodo slabe ali dobre, nosijo dodatne nauke o tovrstnih romantičnih navezah.

Demi Moore in Ashton Kutcher

Ni bila skrivnost, da sta Demi in Ashton prakticirala odprto razmerje, v katerem sta redno seksala v troje z drugimi ženskami. A imela sta eno zelo jasno pravilo: Demi mora biti vedno prisotna. In Ashton je to pravilo prekršil, ko ga je Demi zasačila samega z Brittney Jones.

Tilda Swinton in John Byrne

Ko sta bila Tilda in John še poročena, sta si dovolila, da ima vsak od njiju še enega izvenzakonskega partnerja. Tilda je bila tako intimno vezana še z nemškim umetnikom Sandrom Koppom (z njim živi od ločitve), John pa se je videval z žensko po imenu Jeanine. Tega, nekoliko radikalnega življenjskega sloga, nista pogosto omenjala, sta pa poudarjala, da sta jima najbolj pomembna otroka.

Will Smith in Jada Pinkett Smith

Will in Jada sta glede svojega odnosa precej skrivnostna. Nikoli nista zanikala, da sta v odprtem razmerju, a se podrobnejših vprašanj vedno izogibata. Stavita le na eno pravilo: nič in nihče ne sme omajati njunega zaupanja.

Mo'Nique in Sidney Hicks

Oskarjevka Mo'Nique in njen mož sta že več kot deset let srečno poročena in iskreno govorita o svojem odprtem zakonu. Verjameta, da je monogamija le način, da si partnerja lastiš, zato sta se odločila k odnosu pristopiti na drugačen način. Zavedanje, da partner ni tvoja last, je ključni aspekt odprtega razmerja, ki zna biti uporaben tudi v tradicionalnih odnosih – morda partnerja še vedno želita monogamijo, kar pa ne pomeni, da lahko drug drugemu narekujeta, kako naj živita svoja življenja.

Nova Story že v prodaji

Story