Kaj pomeni brezpogojno ljubiti otroka?

Kaj pomeni brezpogojno ljubiti otroka? (foto: Profimedia) Profimedia
25. 9. 2015

Samozavest in samospoštovanje nista nekaj, s čimer bi se otrok že rodil – prav nasprotno. Veliko je odvisno od tega, ali starši otroka upoštevajo, ali se z njim pogovarjajo in ali mu posvečajo dovolj ljubezni in pozornosti. Če želite vzgojiti srečnega in optimističnega človeka, otroku nudite ljubezen in podporo v velikih količinah, in to pogosto in brezpogojno.

Samozavesten človek je prepričan, da je sposoben razmišljati, se učiti, odločati in reševati težave, ki se pojavijo na njegovi življenjski poti. Prav tako trdno verjame, da ima pravico biti srečen in da si zasluži uspeh, prijateljstvo in ljubezen. Ponavadi vse to tudi dobi.

Bi radi, da tudi vaš otrok nekoč postane takšen človek? Kako mu lahko pri tem pomagate?

Poznamo dve različni vrsti samozavesti

  • zunanjo
  • notranjo


Notranja samozavest
(ki ji rečemo tudi samospoštovanje) se nanaša na občutke in prepričanja, da smo nekaj vredni že samo zato, ker obstajamo. Visoka stopnja samospoštovanja se kaže v tem, da je človek zadovoljen sam s sabo in se sprejema takšnega, kakršen je. Takšen človek se ima rad, samega sebe dobro pozna, ima jasne življenjske cilje in je optimističen.

Zunanja samozavest se po drugi strani nanaša na naše sposobnosti, na tisto, kar obvladamo in v čemer smo vešči, na tisto, kar lahko dosežemo.

Majda Rijavec, foto: Shutterstock

Preberite več na Sensa.si

Priporočamo