Kaj se dogaja v telesu, če redno jeste zelje? Presenetili vas bodo njegovi učinki na imunski sistem, srce in črevesje

13. 12. 2025
Kaj se dogaja v telesu, če redno jeste zelje? Presenetili vas bodo njegovi učinki na imunski sistem, srce in črevesje (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste vedeli, kakšen vpliv ima ta zelenjava? Vsekakor jo je dobro redno uživati.

Zelje je prava zakladnica zdravja v naši prehrani. Je nizkokalorično, bogato z vitamini, antioksidanti in vlakninami, pomaga pri zdravju črevesja, srca in imunskega sistema. Prav tako prispeva k uravnavanju telesne teže in zmanjšuje vnetja. Zelje ponuja številne zdravstvene koristi, obenem pa je cenovno zelo dostopno. 

Zelje spada v družino križnic, kamor sodijo brokoli, cvetača in ohrovt. Tako belo kot rdeče zelje je polno ključnih vitaminov in antioksidantov, ki podpirajo zdravje na več ravneh:

  • Vitamin C – krepi imunski sistem, sodeluje pri tvorbi kolagena, procesu celjenja ran in absorpciji železa, piše verywellhealth.com. Deluje tudi kot močan antioksidant.
  • Vitamin K – nujen za pravilno strjevanje krvi, zdravje kosti in elastičnost arterij. Ena skodelica zelja zagotovi več kot polovico dnevne potrebe. Osebe, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, naj se pred povečanjem vnosa zelja posvetujejo z zdravnikom.
  • Vitamini A in B6 – podpirajo zdravje oči, imunski sistem in energetski metabolizem.

Zaradi visoke vsebnosti vlaknin zelje dlje časa daje občutek sitosti, obenem pa vsebuje malo kalorij, zato je idealno za tiste, ki želijo shujšati ali ohraniti telesno težo. Vsebuje rastlinske sterole, ki zmanjšujejo absorpcijo “slabega” LDL-holesterola v črevesju, s čimer podpira zdravje srca.

Zakaj se avtomobili na sosednjem voznem pasu vedno premikajo hitreje?

Vlaknine v zelju hranijo koristne črevesne bakterije in pomagajo ohranjati ravnovesje mikrobioma. Topne in netopne vlaknine izboljšujejo prebavo in preprečujejo težave, nekateri rastlinski spojini pa lahko zmanjšajo tveganje za raka debelega črevesa.

Rdeče zelje je še posebej bogato z antocianini – naravnimi pigmenti z antioksidativnimi lastnostmi, ki zmanjšujejo tveganje za srčno-žilne bolezni. Vitamin B6 in folna kislina pomagata uravnavati homocistein, kar prav tako podpira zdravje srca.

Je odličen vir kalija, ki uravnava raven natrija in pomaga regulirati krvni tlak. Prehrana bogata s kalijem, kot je dieta DASH, se priporoča za preprečevanje hipertenzije in možganske kapi.

Snovi, kot sta sulforafan in kemferol, delujejo protivnetno ter zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, vključno z artritisom in srčnimi obolenji. Podpira zdravo raven sladkorja v krvi zaradi vlaknin, rastlinskih sterolov in glukozinolatov, ki izboljšujejo občutljivost na inzulin.