Kaj se skriva za ljubosumjem in kako lahko ukrepamo? Preverite!

Kaj se skriva za ljubosumjem in kako lahko ukrepamo? Preverite! (foto: profimedia) profimedia
4. 8. 2020

Ljubosumje lahko pokaže svoje nevarne zobe kadarkoli in na različne načine. Nekateri ljudje so ob spoznanju, da so ljubosumni zaradi stvari ali drugih ljudi, celo presenečeni.

Težava pri dojemanju ljubosumja je, da ga večina ljudi razume napačno. Zdi se jim namreč, da je povsem naraven odziv na tisto, kar imajo ali kar so dosegli drugi, namesto da bi jim zaradi uspeha privoščili srečo in zadovoljstvo. Od kod torej izvira ljubosumje? Zakaj nas občasno zastruplja (nekatere bolj, druge manj)? Zakaj se nam zdi lastno življenje manj vredno, ko ga primerjamo z življenjem drugih?

Če ste se kdaj ubadali z vprašanji, zakaj ste ljubosumni na nekoga, boste zdaj izvedeli, kaj se skriva za temi čustvi in dobili namige, kako se jim lahko izognete.

Nizka stopnja samospoštovanja 

Nič ne more tako hitro razdreti ljubezenske zveze kot ljubosumje, ki je ponavadi znamenje, da eden od partnerjev ne zaupa drugemu. Če vas je kdaj oplazilo ljubosumje zaradi partnerjevih sodelavcev ali znancev, se vprašajte, od kot prihaja to čustvo. Se morda primerjate z drugo osebo? Mislite, da je lepša ali pametnejša od vas? Včasih je ljubosumje težko natančno definirati, lahko pa poskusite odkriti, od kod izvira ta škodljivi občutek nizke stopnje samospoštovanja. Le zakaj je nekdo boljši od vas? Prepričajte se, da si zaslužite svoj odnos in premislite o ljubosumju s svojega zornega kota. To bo veliko bolje, kot da streljate s pogledi, ko se vaš partner pogovarja z osebo, ki vam vzbuja negativno čustvo.

Nevrotično obnašanje

Nihče ne želi priznati, da je nevrotičen, četudi v resnici je. Nevroza je vzrok za veliko bridkosti v odnosih. Nevrotiki so bolj turobni, muči jih tesnoba in so čustveno labilni, zaradi česar podvomijo v lastno vrednost in svoj položaj v partnerski zvezi. Nad drugimi se znašajo zaradi lastne negotovosti, kar se običajno ne konča dobro. Prvi korak, ki ga je smiselno narediti, je, da vzamete v roke svoja čustva in se soočite z ljubosumjem.

Posesivnost

Eden od glavnih sprožilcev ljubosumja je posesivnost. Napaka! Nihče si ne more lastiti drugega, kar pa žal pri mnogih teh čustev ne zajezi. Kolikokrat ste slišali žensko, ki je jezno razglasila »To je moj moški«, potem pa se je vnel prepir ali celo pretep? Velja seveda tudi obratno, saj si moški prav tako lahko lastijo svoje izbranke. To je zelo pogosto, ker nam je pač tak način razmišljanja domač. Pa nam ne bi smel biti. Izprašajte se in si vtepite v glavo: v partnerski zvezi si nihče ne more lastiti drugega in ne more nadzorovati njegovih dejanj. Potem se s partnerjem odkrito pogovorita, razkrijte svoja čustva in bojazni. A pazite, da ne boste krivdo za lastna čustva prenesli na partnerja.

Odvisnost

V partnerski zvezi se odnos tako prepleta, da je težko ločiti sebe od partnerja. Življenje pod isto streho mejo še bolj zabriše: ko si delita položnice in načrtujeta mesečno porabo, lahko postane finančna odvisnost močan motiv za vzdrževanje zveze, četudi vas razmerje povsem ne osrečuje. Ljubosumje odvisen odnos še bolj zaostri. Nobenega razloga ni, da bi bili ljubosumni na partnerja, ker zasluži več. Raje si v spomin prikličite čase, ko ste živeli sami. Zmogli ste. Premislite o svojem razmerju in če ugotovite, da ni tak, kakršnega si želite, pojdite po svoji poti.

Zaskrbljenost

Če ste napeti in vam vsaka drobnarija vzbuja dvome, se to odraža tudi v partnerskem odnosu. Ko zasumite, da partner ni iskren, ali da vas vara, dolgo tiho trpite, preden končno – če sploh – ukrepate. V vas se kopičijo zamere, črv, ki vas razjeda, se spremeni v ljubosumje in nenehno ste zaskrbljeni. Svetujemo, da ukrepate čim prej. Pogovorite se s partnerjem, delite svoje skrbi z njim. Če boste dovolili ljubosumju, da se razrašča, ne bo koristilo nobenemu. Nasprotno, lahko vodi celo do ločitve.

Vir: ideapod

Preberite še: Novi Audi A3 Sportback – avto, kjer občutite razliko

Priporočamo