Kaj se zgodi, če poleti pijete vroč čaj

9. 6. 2023
Deli
Kaj se zgodi, če poleti pijete vroč čaj (foto: Profimedia)
Profimedia

Se vam zdi skoraj nemogoče, da bi v času največje poletne vročine pili vroč čaj? No, morda to vseeno ni tako zelo napačno, saj je 

Pitje vročega čaja poleti ima lahko nekaj zanimivih na vaše telo in počutje. Ker vroč čaj povečuje telesno temperaturo, se lahko odziv telesa na to razlikuje med posamezniki. Tu je nekaj možnih učinkov pitja vročega čaja v vročih poletnih mesecih:

Znojenje: Vroč čaj spodbuja znojenje, kar je naravni mehanizem telesa za uravnavanje temperature. Znojenje pomaga telesu ohladiti se, saj se z izhlapevanjem znoja odvaja toplota. To lahko pomaga pri odvajanju toplote iz telesa, kar je koristno v vročem vremenu.
Učinek na telesno temperaturo: Čeprav se na prvi pogled zdi, da pitje vročega čaja vročini ne bi bilo primerno, nekateri ljudje trdijo, da jih pitje vročega čaja dejansko osvežuje. Ta učinek je posledica tega, da vroča tekočina spodbudi znojenje in nato hitro izhlapi, kar lahko ustvari občutek ohladitve.
Učinki na prebavni sistem: Vroč čaj lahko blagodejno vpliva na prebavni sistem, saj lahko spodbudi prebavo in olajša nelagodje, povezano s prebavnimi težavami, kot so napenjanje ali krči. Vendar pa je odziv na vroč čaj odvisen od posameznika, zato se lahko učinki razlikujejo.

Pomembno je upoštevati, da je vsak organizem drugačen in lahko drugače reagira na vročino ter pitje vročih napitkov, kot je čaj. Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali dvomite glede ustreznosti pitja vročega čaja v poletnem času, se posvetujte s svojim zdravnikom. Prav tako je priporočljivo prilagoditi pitje čaja glede na lastne preference in udobje ter skrbeti za ustrezno hidracijo, da ohranite ravnovesje telesne temperature in hidracijo v vročih poletnih mesecih.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.