Kaj se zgodi, če pred spanjem popijete cimetov čaj

30. 5. 2023
Deli
Kaj se zgodi, če pred spanjem popijete cimetov čaj (foto: Profimedia)
Profimedia

Čaj iz cimeta ima več koristnih lastnosti, ki lahko prispevajo k sprostitvi in boljšemu spancu. Tukaj pa je nekaj zares dobrih učinkov, ki vam bodo prav gotovo všeč.

Cimet je začimba, ki jo pridobivajo iz lubja drevesa Cinnamomum. Vsebuje različne sestavine, ki prispevajo k njenim aromatičnim in zdravilnim lastnostim. Cimetovo olje je bistvena sestavina cimeta, ki mu daje značilen vonj in okus. Vsebuje različne spojine, kot so cimetaldehid, eugenol, kumarin in druge aromatične snovi. Cimet vsebuje tudi številne antioksidante, ki pomagajo zaščititi celice pred prostimi radikali, ki lahko povzročijo oksidativni stres. Nekateri pomembni antioksidanti v cimetu vključujejo polifenole, flavonoide in fenolne kisline. In kaj se zgodi, če pred spanjem popijete kozarec cimetovega čaja?

  • Sproščanje: Cimetov čaj ima prijeten in pomirjujoč učinek, ki pomaga sprostiti telo pred spanjem. Aroma in toplota čaja ustvarjata občutek umirjenosti, kar lahko prispeva k boljši pripravi telesa na spanje.
  • Pomiritev prebavnega sistema: Cimet ima znan učinek na pomirjanje prebavnega sistema in lajšanje morebitnih prebavnih težav, kot so napihnjenost ali krči. To lahko pripomore k bolj udobnemu spancu brez prebavnih motenj, ki bi lahko vplivale na kakovost počitka.
  • Uravnavanje ravni sladkorja v krvi: Cimet je znan po svoji sposobnosti uravnavanja ravni krvnega sladkorja. Če imate težave s povišano ravnjo sladkorja v krvi ali sladkorno boleznijo, lahko pitje cimetovega čaja pred spanjem pomaga stabilizirati raven sladkorja v krvi. To pa lahko posredno vpliva na kakovost spanca, saj nestabilna raven sladkorja lahko povzroči težave s spanjem.
  • Antimikrobno delovanje: Cimet ima tudi nekatere antimikrobne lastnosti, ki pomagajo v boju proti bakterijam, glivicam in drugim mikroorganizmom. Če imate težave z okužbami dihal ali drugimi zdravstvenimi težavami, povezanimi z mikrobi, pitje cimetovega čaja pred spanjem lahko koristi vašemu telesu, saj podpira naravno obrambno sposobnost organizma.

Pomembno je opozoriti, da je učinek cimetovega čaja pred spanjem individualen in se lahko razlikuje od osebe do osebe. Prav tako je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, preden vključite kakršne koli spremembe v prehrano ali življenjski slog, še posebej, če imate kakršne koli zdravstvene težave ali jemljete zdravila.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast s Katarino Čas:

Igralka Katarina Čas in voditelj Borut Pahor se v tokratni epizodi Mastercard® podkasta navdiha, katerega namen je, da spoznavamo sijajne zgodbe ljudi, ki nas navdihujejo, pogovarjata o uspehih v filmski industriji, o srečanju z Leonardom DiCapriem in o igralkinem nesojenem prizoru z DiCapriem, zaradi katerega je skoraj zavrnila vlogo. "V filmih je toliko navdihujočih stvari za moje delo in življenje, da si brez tega, kar vi (igralci) počnete, ne znam predstavljati pravzaprav enega uspešnega, lepega, navdihujočega življenja," meni nekdanji predsednik države Pahor, ki je v goste povabil Katarino Čas, za katero je v tekmi za predsedniški stolček leta 2012 dejal, da je zanj najbolj seksi Slovenka.