Kaj se zgodi, če vsak dan naredite 10 tisoč korakov

19. 5. 2023
Deli
Kaj se zgodi, če vsak dan naredite 10 tisoč korakov (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste tudi vi med tistimi, ki vam hoja predstavlja napor, se raje vozite z dvigalom, kot pa pešačite po stopnicah in se po mestu raje kot peš, odpravite s kolesom. No, ko boste slišali te izjemno pozitivne učinke hoje, se ji enostavno ne boste mogli več upreti.

Dnevno narediti 10.000 korakov je priporočljiva ciljna vrednost za vzdrževanje zdravega načina življenja in spodbujanje telesne aktivnosti. Hoja je lahko koristna za številne vidike vašega zdravja. Tukaj je nekaj pozitivnih učinkov, ki jih lahko dosežete z redno hojo 10.000 korakov na dan:

  • Fizična kondicija: Hoja je lahka aerobna vadba, ki vključuje večino mišičnih skupin in povečuje srčni utrip. S tem se izboljšuje telesna vzdržljivost in kardiovaskularno zdravje.
  • Izguba teže: Redna hoja lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže. Hoja 10.000 korakov na dan pripomore k večji porabi kalorij, kar lahko pomaga pri ustvarjanju kaloričnega primanjkljaja in s tem pri izgubi telesne teže.
  • Krepitev mišic in kosti: Hoja obremenjuje mišice nog, kar pomaga pri krepitev mišic in kosti. Redna hoja lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za osteoporozo in izboljšanju mišične moči ter ravnotežja.
  • Izboljšanje razpoloženja: Fizična aktivnost, kot je hoja, sprošča endorfine, ki imajo pozitiven vpliv na razpoloženje. Hoja lahko pomaga zmanjšati stres, izboljša kognitivne funkcije in splošno počutje.
  • Zdravje srca: Redna telesna aktivnost, vključno s hojo, lahko zmanjša tveganje za srčne bolezni. Hoja krepi srčno-žilni sistem, zmanjšuje raven holesterola, krvni tlak ter izboljšuje srčni utrip.

Pomembno je opozoriti, da je 10.000 korakov na dan zgolj smernica in lahko variira glede na posameznika. Vsak korak, ki ga naredite, šteje za povečanje vaše telesne aktivnosti. Za dosego zdravstvenih koristi je pomembno, da ostanete dosledni in vključite tudi druge oblike telesne aktivnosti v svoj vsakdan, kot so aerobne vaje, močnostne vaje in raztezne vaje.

Če imate kakršne koli zdravstvene težave ali ste pred začetkom novega vadbenega programa, se posvetujte s svojim zdravnikom ali strokovnjakom za telesno vadbo, ki vam lahko prilagodi načrt glede na vaše individualne potrebe in omejitve.

Preberite še: Darja Zgonc ga redko pokaže, to je njen lepi srčni izbranec, s katerim se rada sprehajata na Obali!

Morda vas zanima tudi spodnji podcast z Indiro Ekić:

"Vedela sem, kaj me čaka, ko bom šla v Super par. To je resničnostni šov. Slovenci to najraje gledamo in najraje komentiramo. To je naš nacionalni šport. Pričakovala sem, da se bo ogromno ljudi obregnilo v mojo težo, ker so me vsi spremljali v The Biggest Loserju. Vedo, kakšno transformacijo sem naredila, opazno je tudi, da sem se zdaj zredila. Pričakovala sem, da bo kakšen napad na Matica, ker je osebni trener, kako se lahko partnerica osebnega trenerja zredi. Kako že pravijo? Kovačeva kobila je vedno bosa. Ali je zaradi tega on slab trener? Ni," je pojasnila.

Več o Indiri, sodelovanju v resničnostnih šovih, zaroki in poroki z njenim izbrancem Maticem Kolencem, soočanju z opazkami glede njenega videza in blagovni znamki, izveste z ogledom nove epizode Metropolitanovega podkasta Ob skodelici kave. Se poslušamo?