Kaj se zgodi s telesom, če nehamo jesti beli kruh? Odločitev prinaša dobrobiti!

Kaj se zgodi s telesom, če nehamo jesti beli kruh? Odločitev prinaša dobrobiti! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 11. 2021

Ja, vemo. Težko se je upreti okusnim francoskim bagetkam, toplim belim žemljam in ostalim dobrotam, ki nas zapeljujejo iz vitrin trgovin in pekarn.

Številni ljudje naravnost obožujejo kruh, je njihovo najljubše živilo, brez katerega si ne morejo predstavljati obroka. Uživajo ga kot prilogo k mesu in ribam, raznim obaram in gostim juham. Marsikdo si ga doma peče sam.

Zaradi velike količine ogljikovih hidratov pa je kruh pogosto nezdrav, še posebej, če gre za kruh iz bele moke. Zato odločitev, da se ga izloči iz prehrane, ne povzroča preveč začudenja. Kaj pa se v tem primeru zgodi s telesom? Preverite v nadaljevanju.

Izgubljanje kilogramov, ki jih povzroča zadrževanje vode

Če se odpoveste kruhu z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, se vam bo to zelo hitro poznalo na telesu, saj boste začeli izgubljati kilograme. Ne gre za hitro hujšanje, temveč za izgubljanje vode, ki se kopiči v telesu. Telo ogljikove hidrate hrani v obliki glikogena, mlečne kisline, ki "nabira" vodo. Vsak gram ogljikovega hidrata, ki se zadrži v telesu, veže od tri do štirikrat več vode od svoje teže.

Ne boste čutili nenehne lakote

Predelani ogljikovi hidrati, ki jih je v belem kruhu res veliko, v organizmu povzročijo hitro zvišanje sladkorja v krvi, ki potem naglo pade. Te spremembe možganom pošiljajo nejasne signale, ki povečajo občutek lakote in hrepenenje po hrani. Zato pa se tudi redimo.

A to ne pomeni, da se morate povsem odpovedati kruhu, temveč da beli kruh zamenjate za polnozrnatega, saj take žitarice regulirajo in uravnovešajo sladkor v krvi.

Več energije in boljša prebava

Beli kruh ne vsebuje vlaknin, ki so potrebne za normalno delovanje črevesja in prebave. Taka hrana lahko povzroči zaprtje in druge neprijetnosti s prebavo. Ko se odrečete belemu kruhu v vsakdanji prehrani in se raje odločite za črn ali polnozrnat kruh, se vam bo izboljšala tudi prebava. Posledično boste imeli več energije in kakopak dobre volje, saj so prebavne težave res nekaj neprijetnega.

Priporočamo